baugspryd

Baugspryd på den portugisiske marines fullrigger Sagre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
49er er en moderne tomanns éntypejolle med et baugspryd som trekkes ut av baugen når gennakeren skal heises for seiling i medvind.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Baugspryd er en kraftig fremstikkende bom av tre, stål, aluminium, karbon eller annet relativt stivt materiale i baugen på seilskip eller moderne seilbåter.

Faktaboks

Etymologi
av nederlandsk boegspriet, 'baugstang'
Også kjent som
spryd

På et seilskip danner baugsprydet nedre feste til forseilene klyver, jager og stengestagseil med deres stag. Baugsprydets rigging trekker det ned mot forstevn og vannflaten, ettersom stagene opp til den øvrige riggen trekker baugsprydet i oppadgående retning. Den nedre riggingen av baugsprydet består av et vaterstag, en martingal, og ofte sidestag, som stiver av mot horisontale krefter i sprydet.

Baugspryd har også blitt vanlig på moderne seilbåter, både kjølbåter og joller, som feste for fremre hjørne av såkalte genakkerseil og til dels spinnakere. Større seilfartøy i moderne tid fører også normalt et baugspryd, dersom det er hensiktsmessig for riggingen av skipet. Fordelene med baugsprydene er at en kan bygge en noe større rigg, uten å måtte forlenge selve skroget på skipet, som i sin tur ville krevd en enda større rigg. Ved å flytte spesielt de forre stagseilene lengre fram vil skipet ofte dra fordel av bedre eller mer allsidige seilegenskaper.

Seilskip ble ofte bygget med en gallionsfigur, spesielt i seilskutetiden, og denne figuren var i mange tilfeller holdt oppe i baugen og sprydet. Under sprydet henger som reglementert et nett som skal forhindre fall i sjøen, men som også er blitt et yndet sted å hvile.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg