Energibank: Her har nettselskapet plassert en batteribank i et relativt svakt strømnett i et hytteområde. I bakgrunnen ser vi en liten gårdssag, som ved oppstart og bruk ville forårsaket betydelige spenningsdipp i nettet. Energibanken føler hele tiden på nettspenningen, og supplerer med effekt fra batteriene ved behov. Denne enheten kan levere 30 kW, eller tilsvarende 65 kWh.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

En batteribank er en batteridrevet enhet som plasseres ute i strømnettet, enten for å utjevne spenningsdipp i svake strømnett, eller som reserveforsyning (backup) på steder der spenningsavbrudd forekommer hyppig, eller ikke bør forekomme.

Faktaboks

Også kjent som

energibank

engelsk: powerbank, battery storage, energy rack

Batteribanker i strømnettet brukes en del i det lavspente distribusjonsnettet, i områder som forsynes over en relativt svak linje med stor avstand til nettstasjon (transformator). Batterispenningen, som er likespenning, vekselrettes til 230 eller 400 volt vekselspenning, som er vanlig nettspenning hos sluttbrukere.

Batteribankene er bygget opp av litium-ion-batterier i rack, som står under kontinuerlig vedlikeholdslading. Når nettspenningen faller under nominell (ønsket) verdi, eller faller helt ut, vil batteribanken bidra til å holde spenningen oppe, eventuelt overta forsyningen dersom det er ønskelig.

Små batteribanker som brukes til å lade mobiltelefoner og annet småelektrisk utstyr, se batterilader – nødlader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Ungdom har ofte med seg batteribank for å høre på musikk, se film osv. på mobilen. Batterier finnes altså i alle størrelser. Mvh Svein

skrev Knut A. Rosvold

Har tilføyd at små batteribanker for mobiltelefon og datamaskiner også eksisterer.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg