Baseskole er en skole der undervisningen ikke foregår i tradisjonelle klasserom, men i «baser», som varierer i utforming. Som oftest består en base av et antall mindre, lukkede rom rundt et åpent læringsareal. Hver base består av et varierende antall elever og lærere som samarbeider om undervisningen.

Baseskolen har sin forløper i den åpne skolen som var populær i USA rundt 1970 og kom til Norge samme tiår. Betegnelsen baseskole blir ansett som uheldig av mange, som påpeker at det egentlig er snakk om fleksible skolebygg som skal gi muligheter for ulike arbeids- og undervisningsmetoder.

Baseskolen har vært gjenstand for en del debatt i Norge. Tilhengere (ofte skoleeiere og skoleledere) hevder at baseskoler gir økt fleksibilitet, virker utviklende på både elever og lærere og at den styrker tilpasset opplæring. Kritikere (ofte lærere og foreldre) mener at baseskoler fører til mer støy og uro, hindrer konsentrasjon og fordypning, og at særlig de svakere elevene får ekstra utfordringer. Tilhengere argumenterer med at dette kan skje fordi lærerne ikke tilpasser pedagogikken til baseskolen.

I 2015 ble det anslått at 11–12 prosent av skolene i Norge var baseskoler. Det er i de store byene dette er mest vanlig, spesielt i Oslo, Trondheim og Bergen. I noen av disse skolene gjennomføres undervisningen likevel etter tradisjonell pedagogikk, så selv om bygningene er annerledes så drives de som tradisjonelle skoler.

Les er i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg