barnerim

Artikkelstart

Barnerim er småvers og ramser brukt av barn eller av voksne for barn. Siste gruppe har gjerne melodi og knyttes til en eller annen form for aktivitet og voksnes lek med barnet, for eksempel Ride ranke, Bake kake og Sko Blakken, eller er små vuggevers.

Muntlig tradisjon

Rim brukt av barna selv er oftest regneramser og regler knyttet til barnas egen lek, for eksempel de såkalte elle-ramser, Elle melle deg fortelle. Mange er meningsløse i sitt innhold, noe som viser at den markante rytmen spiller en vesentlig rolle.

Barnerim er internasjonalt vandregods, og representerer vel den eneste kategori muntlig overlevert metrisk diktning som er levende ennå i dag.

Barnerim i Norge

I Norge er den mest kjente samlingen med barnerim Norsk billedbog for børn (1888) av Elling Holst med tegninger av Eivind Nielsen. Holst samlet muntlig tradisjonsstoff som barnerim, regler og folkeviser. De er nedskrevet i et muntlig, dialektfarget språk. Boka inneholdt også utdrag fra dikt og sanger av forfattere som Wergeland, Bjørnson og Vinje. Boka var med på å «standardisere» folkelige regler og vers som tidligere var brukt i ulike versjoner på forskjellige steder i landet: «Sko blakken», «Plukke, plukke bjørnebær», «Ride ride ranke til møllerens hus».

Videre har innsamlingsarbeidet til de store folkeminnesamlerne på 1800-tallet, Jørgen Moe, Sophus Bugge, Hans Ross og senere samlere, ført til at det finnes et stort, utrykt materiale av barnerim i Norsk Folkeminnesamling. En mer systematisk innsamling over store deler av landet har Bernt Støylen stått for. Hans materiale er trykt i Norske barnerim og leikar (1899).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg