Barneklær, klær for barn fra omtrent det andre leveåret og til ca. 12-årsalderen. Klærne bør ha spesielle egenskaper, bl.a. bør de være praktiske og rommelige og ikke hindre barnets bevegelser.

Det har opp gjennom historien vært ulike ideer om hvordan barn skal kle seg. Utformingen av barnas klær har fulgt utviklingen i synet på bardom. Et viktig spørsmål har vært hvorvidt barnas klær skal være lik de voksnes eller ha andre egenskaper, farger eller former. Lenge var den europeiske motedrakten styrende og barnas klær var kopier av de voksnes. Først på slutten av 1800-tallet fikk barneklærne for overklassen sin egen, selvstendige utforming. Det påfallende var da at arbeidsklær for lavere klasser ble brukt som forbilder for barneklærne. Et godt eksempel er matrosdressen som har holdt seg som barnefestdrakt helt opp til våre dager.

I dag er praktiske barneklær selvsagt, men ofte kan man se at utseende blir satt foran barnas behov for bevegelsesfrihet og muligheter for å kunne kle av og på seg selv.

Fra slutten av 1960-årene har det vært gjort fremstøt i mange land for å utvikle klær for funksjonshemmede. Men arbeidet har gått langsomt fordi forskjellige handikap krever forskjellige, ofte helt spesielle løsninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.