Balderbrå. Av . CC BY SA 3.0

balderbrå

Balderbrå på Søndre Sandøy, Hvaler.

Artikkelstart

Balderbrå er en planteart i kurvplantefamilien . Den blir 20–70 centimeter høy og har store blomster kurver som har gule skivekroner og hvite randkroner. Bladene er findelte. Balderbrå vokser på næringsrik jord, i åkrer, ved veier og på avfallsplasser, og i Nord-Norge vokser den ofte på torvtak. Det finnes flere former av balderbrå. På havstrand vokser en nærstående art, strandbalderbrå , som har tykke, kjøttfulle blad.

Faktaboks

Uttale
bˈalderbrå
Vitenskapelig navn
Tripleurospermum inodorum
Beskrevet av
(L.) Sch.Bip.

Planten er toårig og sprer seg utelukkende med frø. Den har stor frøproduksjon, i gjennomsnitt cirka 35 000 frø per plante, men planter med over 250 000 frø er registrert. I spiringsåret dannes vanligvis bare en rosett, og først neste år utvikles blomster og frø. Deretter dør planten.

Balderbrå kan være et brysomt ugress, spesielt i høstkorn og i første års eng. I vårkorn spiller den normalt en underordnet rolle, men dersom jorden ikke pløyes, kan balderbrå være minst like brysom i vårkorn. Dette henger nøye sammen med plantens voksemåte.

Navnet balderbrå skal bety 'Balders øyebryn'.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

balderbrå
Tripleurospermum inodorum
Tidligere vitenskaplig navn
Tripleurospermum perforatum (Mérat) Wagenitz, Tripleurospermum maritimum inodorum (L.) Hyl. ex Vaar., Matricaria inodora L., Matricaria perforata Mérat, Matricaria maritima inodora (L.) Soó, Matricaria maritima agrestis (Knaf) Wilmott
Artsdatabanken-ID
100902
GBIF-ID
3104179

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg