bakteriell dysenteri

Dysenteri defineres vanligvis som diare med synlig blod og slim. Selv om flere bakterier kan være årsaken, setter man ofte likhetstegn mellom infeksjon med shigellabakterier (shigellose) og bakteriell dysenteri.

Dysenteri kan opptre som eksplosive epidemier når vann, melk og matvarer blir forurenset med avføring fra dysenteripasienter. Dette skjer særlig lett hvor hygienen er dårlig, og derfor har dysenteri alltid vært fryktet i fangeleire, under krigsforhold og under større naturkatastrofer. I Norge ser vi årlig noen shigellosepasienter som har ervervet sin infeksjon under opphold i land i Asia og Afrika hvor hygieniske forhold er utilfredstillende.

Hovedsymptomene

er i tillegg til blodig diare, allmensymptomer, feber, magesmerter og tenesmer. Pasientene har ofte 10-30 avføringer daglig. Symptomene er stort sett de samme ved amøbedysenteri, man shigellosepasientene har ofte høyere feber.

Mikrobiologisk diagnose

stilles ved dyrkning av avføringen. S. dysteriae gir de alvorligste sykdomsbildene. S. sonnei og S. flexneri, som har et mildere forløp, isoleres oftest hos de få pasienter vi har i Norge.

Behandlingen

består i å sikre tilstrekkelig væsketilførsel, ofte intravenøst. De fleste pasienter med bakteriell dysenteri trenger også antibiotikabehandling. Ciprofloksacin har vært det mest brukte antibiotikum de seinere år.

Forebyggende tiltak

Ved utenlandsreiser til områder med årlige hygieniske forhold er det viktig å ivareta strenge hygieniske forholdsregler. Det gjelder nøye håndvask og streng personlig hygiene. Man må være påpasselig med hva man inntar av mat og drikke, og således unngå uvaskede grønnsaker og uvasket frukt og salat, dårlig stekt/ukokt kjøtt og upasteurisert melk og melkeprodukter . Vi har ingen vaksine mot shigellabakterier, og heller ikke mot de fleste andre patogene tarmbakteriene.

Tiltak ved enkelttilfelle/utbrudd

Ved enkelttilfelle eller utbrudd må man hindre smitte til nye personer ved nøye håndvask og toaletthygiene, og avføringen fra syke pasienter må behandles med største omhu. Ved flere tilfeller og mistanke om innenlands smittekilde, bør oppsporing og oppklaring skje gjennom det lokale Mattilsynet og eventuelt Folkehelseinstituttet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg