bakteriekreft

bakteriekreft på syrin
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Bakteriekreft er sykdom på syrin, kirsebær- og plommetrær som er forårsaket av bakterien Pseudomonas syringae.

Syrin

Bakteriekreft viser seg som brune, forholdsvis små kantede eller runde flekker på bladene, som oftest omgitt av en gulgrønn halo. Flere slike flekker kan flyte sammen og lage brune, døde partier på bladet. Ved kraftige angrep kan bladet bli forvridd og skuddene kan bli misdannet, ofte krokete. Sykdommen blir synlig på forsommeren, og særlig ved en fuktig og kjølig sommer kan skaden utvikle seg betydelig og skjemme en pen syrinbusk. Den kan i praksis ikke bekjempes.

Kirsebær- og plommetrær

Symptomer på sykdommen på kirsebær- og plommetrær finnes lettest om våren med døde knopper, skudd og grener, av og til også større eller mindre døde partier på stammen. Kraftige angrep kan føre til at unge trær dør helt, eldre trær vil vanligvis klare seg, men de kan bli sterkt skadet. Om sommeren kan det tyte ut en seig gummiaktig væske, gummiflod, fra slike døde partier.

Sykdommen gjør mest skade i år med en fuktig vekstsesong. Forskjellige sorter av kirsebær og plomme er mottagelige i varierende grad. Sykdommen kan til en viss grad bekjempes med kobberholdige plantevernmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg