bakteriekreft

bakteriekreft på syrin
Bakteriekreft på kirsebær. Hull i blad, innsunket parti på skuddet, glinsende gummiutflod på barken.

Artikkelstart

Bakteriekreft er plantesykdom forårsaket av bakterien Pseudomonas syringae. Bakterien kan være årsak til kreftlignende skader, (bakteriekreft), hovedsakelig på grener og stamme, først og fremst på syrin, kirsebær- og plommetrær, men også på eple, hestekastanje og selje.

Syrin

Bakteriekreft viser seg som brune, forholdsvis små kantede eller runde flekker på bladene, som oftest omgitt av en gulgrønn halo. Flere slike flekker kan flyte sammen og lage brune, døde partier på bladet. Ved kraftige angrep kan bladet bli forvridd og skuddene kan bli misdannet, ofte krokete. Sykdommen blir synlig på forsommeren, og særlig ved en fuktig og kjølig sommer kan skaden utvikle seg betydelig og skjemme en pen syrinbusk. Den kan i praksis ikke bekjempes.

Kirsebær, plomme, eple og hestekastanje

Symptomer på sykdommen finnes lettest om våren med døde knopper, visne blad, skudd og grener, av og til også større eller mindre døde partier på stamme og grener. Kraftige angrep kan føre til at unge trær dør helt, eldre trær vil vanligvis klare seg, men de kan bli sterkt skadet. Om sommeren kan det tyte ut en seig gummiaktig væske, gummiflod, fra slike døde partier.

Sykdommen er ett-årig, men bakterien kan overleve i knopper og død bark, og derfra føre til ny infeksjon neste vår. Den kan da påvises i store mengder på overflaten av blad utover sommeren, uten at det vanligvis gir tydelige symptomer. Små døde flekker på bladene kan forekomme, særlig på forsommeren, dette er kalt hagelskuddsyke, men kan også ha andre årsaker. Fra bladene trenger bakterien inn i sprekker i barken på grener og stamme og dreper etter hvert større eller mindre partier av disse.

Sykdommen gjør mest skade i år med en fuktig vekstsesong. Forskjellige sorter av kirsebær og plomme er mottagelige i varierende grad. Sykdommen, det vil si forekomsten av bakterien på blad og stamme kan til en viss grad bekjempes ved bruk av kobberholdige plantevernmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg