bakkeplog

Amerikansk bakkeplog fra John Deere. Plogen kommer fra Jevnaker, tilhører nå Randsfjordmuseet.
Av .
Denne plogen kan kjøres begge veier. Når man kommer til enden av plogfuren, spennes hesten fra og spennes fast i andre enden av plogen.
Den såkalte "norske dobbeltplog".
Av .

Artikkelstart

En bakkeplog er en vendeplog som ble trukket av hester. I bakker ble det pløyd på tvers, slik at plogfuren hele tiden ble veltet nedover. Brukte man en vanlig høyreplog, innebar det at det ble mye tomkjøring, idet man hver gang måtte starte på samme side av åkeren. Det ble derfor eksperimentert en del for å finne frem til plogtyper som kunne pløye begge veier. Gjennombruddet kom på slutten av 1800-tallet med en plogtype hvor ploglegemet kunne skiftes fra side til side etter behov, da det var "hengslet" på en horisontal aksel.

Faktaboks

Også kjent som

vendeplog, vekselplog, dobbeltplog og balanseplog

Historikk

De første bakkeploger ble tatt i bruk i Norge allerede før 1850. Rent teknisk kunne problemet løses på flere måter. Noen brukte en plog som var symmetrisk med ploglegeme, ristel og ås i begge ender. Når man kom til enden av furen, måtte hesten spennes fra og spennes for på motsatt ende. En senere type hadde to motstående skjær som kunne dreies om en loddrett akse. De eldre typene måtte vike for den hengslede typen som er beskrevet ovenfor. Amerikanske ploger ble mest brukt i den første tiden, men etter hvert overtok norskproduserte bakkeploger markedet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (1983). Jord- og kornbehandling i eldre tid. Redskaper brukt i Steinkjer-regionen. Steinkjer Museum.
  • Olsen, Svein Magne (2005). Hesteredskap i norsk jordbruk. Landbruksforlaget.
  • Valen-Sendstad, Fartein (1964). Norske landbruksredskaper 1800 – 1850-årene. Lillehammer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg