Badested, eller kurbad, er en anstalt for behandling av sykdommer ved hjelp av vann fra mineralholdige kilder. Ved siden av forskjellige badeformer brukes drikking av kildevannet som ledd i behandlingen. Badesteder har også tjent som rekreasjons- og forlystelsessteder, til dels til fortrengsel for deres kurative oppgave.

Bruken av badesteder går tilbake til oldtiden. Flere badesteder som har vært i bruk til inn på 1900-tallet, er grunnlagt av romerne (Baden-Baden, Wiesbaden, Aachen, Pyrmont, Spa, Aix-les-Bains, Bath med flere).

Behandling ved badesteder var lenge bygd på tradisjon og erfaring, ikke vitenskap. Først med utviklingen av kjemien på 1700- og 1800-tallet ble det mulig å analysere kildevannet og finne ut hvilke badesteder som passet best for de forskjellige sykdommer. Dette førte til et oppsving for behandlingen ved badesteder i siste halvdel av 1800-tallet og tiden inntil første verdenskrig. Revmatiske sykdommer, fordøyelsessykdommer, leversykdommer, hjertesykdommer og nevroser ble behandlet, og det var mondent å ligge ved bad. På 1900-tallet har badestedene tapt meget av sin søkning, og flere er blitt nedlagt.

Kjente badesteder i Norge har vært Modum, Vikersund, Eidsvoll, Larvik og Sandefjord, i Sverige Ronneby brunn og Ramlösa brunn, i Danmark Skodsborg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.