Betegner en helt spesiell mekanisme hos stilksporesoppene (basidiomycetene) som dannes når det i hyfene skal dannes en skillevegg mellom to celler.

Etter at de to cellekjernene (basidiomycetene har dikaryotiske hyfer med to og to cellekjerner) har delt seg, dannes da en utbuling, bøyle, på celleveggen. Den ene cellekjernen hos det paret som skal bli igjen i den gamle cellen, vandrer så inn i bøylen. Her blir den avsnørt mens skilleveggen dannes, hvor de to nye cellekjernene er forskjøvet opp i den nye cellen.

Når skilleveggen er ferdig dannet løses bøylen opp på nedsiden av skilleveggen hvoretter den avsnørte cellekjernen vandrer tilbake til den gamle cellen, slik at den får igjen sine to opprinnelige kjerner.

Mekanismen sørger altså for at det alltid blir de to og to riktige cellekjernene blir fordelt på hver sine celler etter kjernedelingen. Mekanismen er enestående i soppriket og vil alltid uten unntak identifisere en basidiomycet. Forekomst eller fravær av bøyler er et viktig systematisk kjennetegn hos basidiomycetene og bare ytterst sjelden vil en finne arter med og uten bøyler i samme slekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.