bøyle (sopp)

Skjematisk framstilling av dannelse av bøyle og bevegelsen til de to kjernene i sopphyfen under deling.
bøyle
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Betegner en helt spesiell mekanisme hos stilksporesoppene (basidiomycetene) som dannes når det i hyfene skal dannes en skillevegg mellom to celler.

Etter at de to cellekjernene (basidiomycetene har dikaryotiske hyfer med to og to cellekjerner) har delt seg, dannes da en utbuling, bøyle, på celleveggen. Den ene cellekjernen hos det paret som skal bli igjen i den gamle cellen, vandrer så inn i bøylen. Her blir den avsnørt mens skilleveggen dannes, hvor de to nye cellekjernene er forskjøvet opp i den nye cellen.

Når skilleveggen er ferdig dannet, løses bøylen opp på nedsiden av skilleveggen hvoretter den avsnørte cellekjernen vandrer tilbake til den gamle cellen, slik at den får igjen sine to opprinnelige kjerner.

Mekanismen sørger altså for at de to og to riktige cellekjernene alltid blir fordelt på hver sine celler etter kjernedelingen. Mekanismen er enestående i soppriket og vil alltid uten unntak identifisere en basidiomycet. Forekomst eller fravær av bøyler er et viktig systematisk kjennetegn hos basidiomycetene, og bare ytterst sjelden vil en finne arter med og uten bøyler i samme slekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg