børtre

Vassåk fra Nærbø, Hå i Rogaland
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Et børtre eller bæretre er et redskap som brukes når noe skal bæres på den ene eller begge skuldrene.

Faktaboks

Etymologi

første ledd av norrønt byrðr, til bera

Også kjent som

bæretre, åk, vassåk, vassele

Børtre med to bærekroker

Børtre med vidjer og einerkroker fra Trøndelag

En vanlig type børtre består av et trestykke der det i endene er festet en vidje, kjetting eller leddet jernstang med en krok i enden. Av denne typen er det to varianter i Norge. Vanligst er børtreet som hviler på begge skuldre. Det har ofte en kraftig utsparing for nakke/hals og kan på undersiden være formet etter skuldrene. Et annet, ganske vanlig børtre, har en form som et ganske rett trestykke som er bredest på midten. Dette børtreet ble båret over den ene skulderen, slik at den ene børen ble båret foran kroppen, den andre bak.

Det er ikke uten grunn at børtre mange steder kalles vassåk. Først og fremst ble børtreet brukt til å bære vann eller andre varer som ble fraktet i bøtter. Med bøtter var det lett å justere vekten, slik at den ble lik på begge sider.

Børtre med én bærekrok

En enklere form for børtre ble laget av et selvvokst emne, som gikk i en bue over skulderen. I enden var det en krok, hvor det kunne henges en sekk eller kasse. Dette var et børtre som særlig ble brukt av menn.

Når sild eller fisk skulle fraktes hjem fra fjæra, ble fisken ofte båret i en smal kasse på ryggen. Kassen hadde et hull øverst, som kroken på børtreet ble stukket gjennom. I Romsdal brukte man en kipe, kalt kase, til å bære fisk. Den ble båret med en kaskjepp.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (1990). Fra stav til stasvogn. Landveis fremkomst- og transportmidler på Innherred. Utgitt av Steinkjer Museum.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg