Namibia
Kappbørsteekorn G. inauris i karakteristisk positur
Namibia

Børsteekorn, gnagerslekt i ekornfamilien. Det er to arter i slekten, "damara ground squirel" Geosciurus princeps og "south african ground squirrel" G. inauris. Om disse skal hete børsteekorn på norsk, kan de kanskje kalles henholdsvis "damarabørsteekorn" og "kappbørsteekorn"? "Børsten" deres er halen.

Faktaboks

Uttale
bˈørsteekorn
Også kjent som
slekten Geosciurus
Beskrevet av
Wilhelm Hemprich og Christian Gottfried Ehrenberg, 1833

Beskrivelse

Disse to artene er de typiske jordekorn i Afrika, sammen med tre lignende arter i andre slekter som lever lenger nord. De to artene er temmelig like, både i utseende og størrelse. Kappbørsteekornet kan tjene som eksempel her. Det har kroppslengde inntil 25 cm, halelengde inntil 21 cm og vekt inntil 650 g. Det er liten forskjell mellom kjønnene.

Pelsen på ryggen er sandfarget lys gulbrun, buken er kvit og sparsomt behåret. Langs kroppssidene, fra skulder til kne, har den ei kvit stripe. Rundt øyet er det en kvit ring. Ørene er små. Pelsen på kroppen er kort, mens den er lang på halen. Oversiden av halen er mørkere, mens undersiden er kvit.

Utbredelse

Kappbørsteekornet finnes i Namibia, Botswana, Sør-Afrika og Lesotho. Det er ganske vanlig og bestanden antas å være stor og stabil.

Damarabørsteekornet er utbredt i ei relativt smal stripe fra det sørvestre Angola i nord, gjennom det vestlige Namibia til grensa mot Sør-Afrika. Også denne arten er ganske vanlig med en stabil bestand.

Levevis

Kappbørsteekornet lever i åpne og tørre landskaper, grassletter og halvørken, til en viss grad også i sanddyner. Det spiser planter, både gras, frukt, frø og røtter. Om vinteren også enkelte insekter. Det er dagaktivt og kan tåle svært høye temperaturer, over 40 oC. Halen brukes som parasoll for å skygge for sola. Den holdes framover over kroppen og pelsen spres ut, slik at den kvite undersida reflekterer vekk sollyset. Kappbørsteekornet kan også stå på bakbeina for å redusere kontakten med den varme bakken.

Som alle jordekorn graver kappbørsteekornet ganger i bakken. Gangsystemet kan dekke et ganske stort område og ha opptil 30 innganger. Det deles av ei gruppe på inntil tre voksne hunner og deres avkom, mens voksne hanner vandrer mellom flere grupper. Unge dyr danner blandede grupper bestående av begge kjønn. Det er lite aggresjon, også mellom individer fra ulike grupper. De advarer mot fare med høye plystretoner.

Kappbørsteekornet kan formere seg gjennom hele året, men med en topp i tørketiden om vinteren. Hunnen parer seg gjerne med flere hanner, men er kun mottakelig i fire timer. En hunn kan få opptil fire kull i året. Drektighetstiden er rundt sju uker og det er 1-4 unger i kullet. Ungene dier gjennomsnittlig i 52 dager. En ung hunn kan bli værende i gruppa dersom den består av mindre enn tre hunner, hannene vandrer ut.

Damarabørsteekornet er mindre sosialt og lever i mindre grupper eller alene. Det vandrer over større avstander og er mer aggressivt mot andre individer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

børsteekorn
Xerus
GBIF-ID
2437453

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg