Børsteekorn, gnagerslekt i ekornfamilien . Det er to arter i slekten, "damara ground squirel" Geosciurus princeps og "south african ground squirrel" G. inauris . Om disse skal hete børsteekorn på norsk, kan de kanskje kalles henholdsvis "damarabørsteekorn" og "kappbørsteekorn"? "Børsten" deres er halen.

Disse to artene er de typiske jordekorn i Afrika, sammen med tre lignende arter i andre slekter som lever lenger nord. De to artene er temmelig like, både i utseende og størrelse. Kappbørsteekornet kan tjene som eksempel her. Det har kroppslengde inntil 25 cm, halelengde inntil 21 cm og vekt inntil 650 g. Det er liten forskjell mellom kjønnene.

Pelsen på ryggen er sandfarga lys gulbrun, buken er kvit og sparsomt behåra. Langs kroppssidene, fra skulder til kne, har den ei kvit stripe. Rundt øyet er det en kvit ring. Ørene er små. Pelsen på kroppen er kort, mens den er lang på halen. Oversiden av halen er mørkere, mens undersiden er kvit.

Kappbørsteekornet lever i åpne og tørre landskaper, grassletter og halvørken, til en viss grad også i sanddyner. Det spiser planter, både gras, frukt, frø og røtter. Om vinteren også enkelte insekter. Det er dagaktivt og kan tåle svært høye temperaturer, over 40 o C. Halen brukes som parasoll for å skygge for sola. Den holdes framover over kroppen og pelsen spres ut, slik at den kvite undersida reflekterer vekk sollyset. De kan også stå på bakbeina for å redusere kontakten med den varme bakken.

Som alle jordekorn graver kappbørsteekornet ganger i bakken. Gangsystemet kan dekke et ganske stort område og ha opptil 30 innganger. Det deles av ei gruppe på inntil tre voksne hunner og deres avkom, mens voksne hanner vandrer mellom flere grupper. Unge dyr danner blanda grupper av begge kjønn. Det er lite aggresjon, også mellom individer fra ulike grupper. De advarer mot fare med høye plystretoner.

Kappbørsteekornet kan formere seg gjennom hele året, men med en topp i tørketida om vinteren. Hunnen parer seg gjerne med flere hanner, men er kun mottakelig i fire timer. En hunn kan få opptil fire kull i året. Drektighetstida er rundt sju uker og det er 1-4 unger i kullet. Ungene dier gjennomsnittlig i 52 dager. En ung hunn kan bli værende i gruppa dersom den består av mindre enn tre hunner, hannene vandrer ut.

Damarabørsteekornet er mindre sosialt og lever i mindre grupper eller alene. Det vandrer over større avstander og er mer aggressivt mot andre individer.

Kappbørsteekornet finnes i Namibia, Botswana, Sør-Afrika og Lesotho. Det er ganske vanlig og det antas at bestanden er stor og stabil.

Damarabørsteekornet er utbredt i ei relativt smal stripe fra det sørvestre Angola i nord, gjennom det vestlige Namibia til grensa mot Sør-Afrika. Også denne arten er ganske vanlig med en stabil bestand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.