bærekraftig design

Artikkelstart

Bærekraftig design er utforming av bærekraftige produkter (se økodesign), eller miljøtilpasset drift og utforming av menneskelige inngrep eller bruk, eksempelvis landbruk, vannkraftanlegg eller annen infrastruktur ( nye veier) som tilpasses økologiske forhold (miljødesign).

Faktaboks

Også kjent som

miljødesign, økologisk tilpasset utforming, miljøtilpasset, på engelsk sustainable finance

Bærekraftige investeringer

Mer konkrete kriterier (taxonomy) enn tidligere er utarbeidet for bærekraftige investeringer som del av EUs Green Deal,

Av /EU kommisjonen.
Lisens: CC BY 2.0

På tvers av sektorområder, så er det i 2020 blitt videreutviklet EU-regelverk (taksonomi) for bærekraftige investeringer (sustainable finance), som ytterligere konkretiserer forventninger til bærekraftig design/utforming, som følger av EUs grønne vekststrategii (Green Deal).

Med FNs bærekraftsmål konkretiseres blant annet hvilke miljøtilpasninger (herunder bærekraftig design) som forventes framover. Alle land og sektorer i samfunnet er forpliktet til en helhetlig tilnærming til global, regional og nasjonal utvikling på alle områder. I senere år er det blitt særlig fokus på tiltak som trengs for å reversere natur- og klimakrisen. Hvert land lager nasjonale handlingsplaner for å nå målene og skal jevnlig rapportere utviklingen på ulike sektorområder.

Bærekraftig vannkraft

Innen bærekraftig vassdragsforvaltning ( i tråd med EUs vanndirektiv), så forventes det eksempelvis at god økologisk tilstand skal opprettholdes etter fysisk inngrep (vassdragsreguleringer) som påvirker habitatforhold og livet i et vassdrag. Dette gjøres med varige avbøtende tiltak som hindrer habitatfragmentering og miljøbasert vannføring tilpasset økologiske funksjonskrav. I Sverige er det vedtatt en nasjonal plan fram til 2030 som skal miljøtilpasse all vannkraft, og dermed gjøre den bærekraftig. Det finnes også internasjonale bransjestandarder for bærekraftig vannkraft.

Bærekraftig landbruk

Innen bærekraftig landbruk, så finnes det kontrollorgan for å kvalitetssikre økologiske landbruksprodukter. I Norge er det Debio som utfører slikt tilsyn til matprodusenter som har forpliktet seg til å følge forskrift om produksjon og merking av økologiske landbruksvarer.

Forvaltning og bruk av skog spiller en viktig rolle for flere av våre globale utfordringer. Forvaltningen av våre norske skoger kobles til globale klimamål og karbonbinding, og til mål om å stoppe tapet av arter og leveområder. Vår tids skogforvaltning er derfor nært knyttet til hvordan vi kan mestre disse globale utfordringene. Det foreligger derfor kunnskapsoppsummeringer og bransjestandarder for bærekraftig skogbruk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg