Bærefrekvens, svingetallet (frekvensen, angitt i Hz) til en elektrisk vekselspenning (bærebølge) som benyttes når et informasjonssignal skal overføres til mottaker i et annet frekvensbånd enn det båndet der signalet opprinnelig ligger i (basisbåndet). Et datasignal  med lav bitrate kan for eksempel inneholde signalkomponenter med frekvenser i området 0–1200 Hz. Dersom dette signalet skal sendes over en analog telefonkanal, må signalkomponentenes  frekvenser først flyttes til talebåndområdet 300–3400 Hz. Dette skjer i et modem ved å utføre modulasjon av signalet med en bærebølge . Etter overføringen til mottaker kan signalet flyttes ned i sitt opprinnelige frekvensområde  igjen  med en ny moduleringsprosess med samme bærefrekvens (demodulering).

I det modulerte signalet vil frekvensspekteret slik det var i basisbåndet gjenfinnes, -  symmetrisk på begge side av bærefrekvensen. Men det er mulig å filtrere vekk det ene av disse sidebåndene, for å spare båndbredde, og likevel kunne gjenvinne informasjonssignalet i basisbåndet (enkeltsidebåndoverføring, SSB). Dette benyttes i analoge telenett for å kunne overføre mange telefonkanaler samtidig på en enkelt fysisk linje (se bærefrekvenssystemer).

Det er mulig, men ikke nødvendig, å bruke så kraftig bærebølge at den kan gjenfinnes i det mottatte signalet, midt mellom de to sidebåndene.

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.