En vanlig bærebåre fra Trøndelag
En vanlig bærebåre fra Trøndelag

En bærebåre er et redskap som brukes til å frakte varer. Bærebåra består av to stenger med håndtak i endene og tverrtrær på midten.

Faktaboks

Også kjent som

handbåre eller høybåre

Bruk

Bærebåre foran en torvstakk på Vestlandet
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bærebårer ble mye brukt av småbrukere og husmenn som ikke hadde egen hest. Den ble blant annet brukt til å frakte gress, høy og korn. I oppoverbakke ble den største tyngden plassert lengst fremme, i hellende terreng nedover var det motsatt.

Det var ikke bare i jordbruket bærebåra ble brukt. Den ble også benyttet av fiskere når de skulle flytte garn eller fangst fra fjæra til naustet. Gamle fotografier viser også at bærebåre ble anvendt når klippfisken ble båret til og fra bergene der den ble tørket. Den ble også brukt når brenntorv skulle legges utover til tørking eller samles i hus eller stakk. I ulendt terreng var det lettere å komme frem med bærebåre enn trillebår.

Litteratur

  • Audun Dybdahl: Fra stav til stasvogn. Landveis fremkomst- og transportmidler på Innherred. Steinkjer 1990.
  • Hans Petter Evensen: Slå med ljå. Bruk av håndredskap i blomstereng og annen slåttemark. Sollia forlag 2015.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg