båtførerbevis

En skjærgårdsjeep med stor påhengsmotor og loddrett vindskjerm

Artikkelstart

Båtførerbevis er et bevis som utstedes etter båtførerprøven, som er en prøve til førere av småbåter. Båtførerprøven er ment å gi et minimum av kunnskap om å ferdes sikkert og hensynsfullt i fritidsbåt. Personer født i 1980 eller senere må ha båtførerbevis for å kunne føre fritidsbåter over åtte meter eller med motor over 25 hestekrefter. Båtførerbeviset gir rett til å føre norske fritidsbåter opptil 15 meters lengde (49,21 fot), innenfor Norges grenser.

Båtførerprøven kan avlegges fra fylte 14 år, men båtførerbevis utstedes kun fra fylte 16 år. For personer født før 1980 er det frivillig å avlegge båtførerprøve og ha båtførerbevis for å føre denne typen båter. For å føre båter mellom 15 og 24 meter må man ha fritidsskippersertifikat (D5L/D5LA).

Fra 2023 innføres det et nytt kompetansebevis for førere av fritidsbåter og vannscootere som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer. For å få dette nye beviset kreves det både et teoretisk og et praktisk kurs. Aldersgrensen for å kjøre høyhastighetsbåter blir 18 år.

Aldersgrenser uten båtførerbevis

Man trenger ikke nødvendigvis å ha båtførerbevis for å føre fritidsbåter. I Norge kan personer under 16 år føre følgende fritidsbåter uten båtførerbevis:

  • Lengde opptil åtte meter (26,5 fot)
  • Maks ti hestekrefter (7,5 kw)

Personer fra 16 år og oppover kan føre følgende fritidsbåter uten båtførerbevis:

  • Lengde opptil åtte meter (26,5 fot)
  • Maks 25 hestekrefter (19 kw)

Krav til båtførerprøven

For å få båtførerbevis må man kun bestå båtførerprøven, som avlegges ved et godkjent testsenter. Prøven tar én time og består av fire deler:

Det er ikke obligatorisk med kurs eller opplæring i forbindelse med avleggelse av båtførerprøven. Mange velger likevel å ta forberedende kurs til prøven, som tilbys av en rekke forskjellige aktører og selskaper. Båtførerprøven har heller ingen praktisk del.

Internasjonalt båtførersertifikat

Skal du leie eller føre fritidsbåt i utlandet kreves det i mange land at du har et internasjonalt båtførersertifikat. I 2011 ble Norge med i en ordning for et slikt sertifikat, ICC (International Certificate of Competency), som er en internasjonal standard for fritidsbåtsertifikater. 24 land har foreløpig tilsluttet seg ordningen, de aller fleste europeiske. Vårt naboland Sverige er et av landene som foreløpig ikke er med på ordningen, men i mange land blir sertifikatet godtatt når du for eksempel skal leie båt selv om de ikke har tilsluttet seg ordningen.

For å få utstedt et ICC-sertifikat er det tre krav som må oppfylles: Du må ha bestått båtførerprøven, bestått en praktisk utsjekk hos en tilbyder som er godkjent av Sjøfartsdirektoratet og du må levere en egenerklæring om helse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg