båtførerbevis

En skjærgårdsjeep med stor påhengsmotor og loddrett vindskjerm.

Båtførerbevis er et bevis som utstedes etter båtførerprøven, som er en prøve til førere av småbåter. Båtførerprøven er ment å gi et minimum av kunnskap om å ferdes sikkert og hensynsfullt i fritidsbåt. Personer født i 1980 eller senere må ha båtførerbevis for å kunne føre fritidsbåter over åtte meter eller med motor over 25 hestekrefter. Båtførerbeviset gir rett til å føre norske fritidsbåter opptil 15 meters lengde (49,21 fot), innenfor Norges grenser.

Båtførerprøven kan avlegges fra fylte 14 år, men båtførerbevis utstedes kun fra fylte 16 år. For personer født før 1980 er det frivillig å avlegge båtførerprøve og ha båtførerbevis for å føre denne typen båter. For å føre båter mellom 15 og 24 meter må man ha fritidsskippersertifikat (D5L/D5LA).

Aldersgrenser uten båtførerbevis

Man trenger ikke nødvendigvis å ha båtførerbevis for å føre fritidsbåter. I Norge kan personer under 16 år føre følgende fritidsbåter uten båtførerbevis:

  • Lengde opptil åtte meter (26,5 fot)
  • Maks 10 hestekrefter (7,5 kw)
  • Maks hastighet 10 knop (18,5 km/t)

Personer fra 16 år og oppover kan føre følgende fritidsbåter uten båtførerbevis:

  • Lengde opptil åtte meter (26,5 fot)
  • Maks 25 hestekrefter (19 kw)

Krav til båtførerprøven

For å få båtførerbevis må man kun bestå båførerprøven, som avlegges ved et godkjent testsenter, tar én time og består av fire deler:

Det er ikke obligatorisk med kurs eller opplæring i forbindelse med avleggelse av båtførerprøven. Mange velger likevel å ta forberedende kurs til prøven, som tilbys av en rekke forskjellige aktører og selskaper. Båførerprøven har heller ingen praktisk del.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg