båt (lovgivning og forvaltning)

Artikkelstart

Registrering

Lov om fritids- og småbåter (Fritids- og småbåtloven) av 26. juni 1998 bestemte at alle fritids- og småbåter skulle registreres i et landsomfattende Småbåtregister som var operativt fra samme år. Den tidligere ordningen, der småbåter ble registrert hos politiet der eieren var bosatt, ble da opphevet. Registreringsplikten omfattet ikke båter som var mindre enn 4,5 meter, dersom de ikke var utstyrt med motor. Båter med lengde 4,5 meter eller mer var unntatt dersom de verken hadde seil eller motor. Registreringen ble gjort frivillig fra 2003, og fra 2005 gikk Småbåtregisteret over fra Toll- og avgiftsdirektoratet til å bli drevet av Redningsselskapet. Registeret inneholder 154 000 registrerte båter per 2016.

Krav til føreren

Personer som skal føre båter på 15 meter eller lenger, eventuelt 25 bruttotonn eller mer, må ha kystskippereksamen (for førere av fritidsbåter inntil 24 meters lengde finnes et eget fritidsbåtskippersertifikat).

Fører av norsk fritidsbåt som har lengde over 8 meter (26,25 fot) eller har motor med større ytelse enn 25 hk/19 kW skal ha båtførerbevis eller gyldig kvalifikasjonsbevis.

Barn under 16 år kan føre fritidsbåt under 8 meter som har motor med ikke over 10 hk/7,5 kW og som ikke kan oppnå større fart enn 10 knop (18,5 km/t).

Forsikring

For fritidsbåter til privat bruk (robåt, seilbåt, motorbåt, seilbrett, kano m.m.) kan det tegnes særskilt båtforsikring. Alle båtforsikringer dekker det økonomiske ansvar som eier eller bruker av båten kan pådra seg ved uaktsomt å skade andre personer eller deres ting. Dette båtansvaret kan forsikres alene eller i kombinasjon med en båtskadeforsikring, som kan omfatte én eller flere typer skader: kasko-, brann- eller tyveriskader. Den gir eieren erstatning for skader på båt med tilbehør, i fart, under opplag og transport. Skade som skyldes at båten ikke var sjødyktig eller andre brudd på sikkerhetsforskrifter, kan føre til helt eller delvis tap av rett til erstatning. Forsikringen gjelder normalt i de nordiske farvann, men fartsområdet kan utvides. I motsetning til for motorvogner er det ikke tvungen ansvarsforsikring for fritidsbåter.

Mindre båter, kano, kajakk og seilbrett er dekket av enkelte hjem-, villa- og fritidshusforsikringer, men da bare mot brannskader og tyveri fra låst bygning.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg