Ayurveda, indisk tradisjonell medisin. Ayurveda er antatt å være det eldste helhetlige helsesystem som i dag praktiseres i utstrakt grad. Ayurvedisk medisin er opptatt av hele menneskets tilværelse, både fysisk, mentalt, emosjonelt og åndelig. Helsesystemet er primært orientert mot forebygging og fremme av helse og et langt liv. De to sentrale lærebøkene innen ayurveda er Charaka Samhita og Sushruta Samhita som omhandler hhv. medisin og kirurgi. Bøkene er delt opp på samme måte som innen etablert medisin med bl.a. indremedisin, pediatri (barnesykdommer) og gynekologi (kvinnesykdommer). I tillegg omhandles medisinsk etikk og lege-pasientforholdet.

HistorikkDe tidligste kjente kildene skriver seg ca. 4000 år tilbake, men er sannsynligvis enda eldre. Hygiene og medisin var høyt utviklet i oldtidens India, og historiske kilder beretter om sykehus, utvikling av plastisk kirurgi og offentlig næringsmiddelkontroll i århundrene før Kristi fødsel.

I dag er ayurvedisk medisin et av de offisielle medisinske systemene i India og på Sri Lanka. Ayurvedisk medisin fikk en renessanse på 80-tallet da man i mange land i Europa, i Nord-Amerika og Australia begynte å praktisere systemet. Bak denne utbredelsen sto Maharishi Mahesh Yogi, grunnleggeren av Transcendental Meditasjon.

KonseptSentralt i ayurvedisk tankegang er det som beskrives som "de fem elementene": rom, luft, ild, vann og jord. Disse ligger til grunn for de tre såkalte doshaene: vata (rom og luft), pitta (ild og vann) og kapha (vann og jord). De tre doshaene ses på som grunnleggende styrende prinsipper for en samlet sinn-kropp anskuelse og for universet som en helhet. Innen ayurvedisk medisin anvendes konseptet med de tre doshaene på alle nivåer: diagnostikk, etiologi (årsakslære), patogenese (sykdomsutvikling), patologi (sykdomslære) og behandling. Mentale og følelsesmessige ubalanser mellom doshaene anses å være grunnleggende for at sykdom oppstår. I tillegg til denne ubalansen, gis dannelsen av "slaggstoffer" (ama) en sentral årsaksforklaring i den ayurvediske sykdomslæren. Disse slaggstoffene er antatt å dannes som følge av en ufullstendig forbrenning av mat. Ayurvedas tilhengere mener at denne læren blant annet kan forklare tilstander som fibromyalgi og kronisk utmattelsessyndrom, sykdommer som ikke er fullt forstått innen den etablerte skolemedisinen.

Diagnostikk og behandlingDiagnostikk innen klassisk ayurveda bygger på ulike former for pulsdiagnose og det anvendes også tungediagnose, leppediagnose, øyediagnose, ansiktsdiagnose, neglediagnose og urindiagnose.

Behandlingen er rettet mot å føre forholdet mellom doshaene tilbake til det som kalles "et ideelt forhold" (den individuelle konstitusjonen) samt å utskille eventuelle slaggstoffer. Hver pasient får et individuelt tilpasset forebyggings- og behandlingsopplegg som omfatter livsstil med daglige rutiner, kosthold og bruken av ayurvediske urteprodukter som kan inneholde visse mineraler. Det finnes også et omfattende behandlingsopplegg (panchakarma) med ulike former for massasjer, urtedampbad, nese- og tarmbehandlinger. Meditasjon anses å være en sentral behandlingsform.

Den ayurvediske farmakope omfatter flere tusen medisinske planter og planteprodukter. Flere av dem, som slangerot (Rauwolfia serpentina) (se Rauwolfia-alkaloider) og revebjelle (Digitalis purpurea) er kjente medisinplanter som har gitt grunnlag for utvikling av moderne farmasøytiske medikamenter. Innen ayurvedisk medisin anses bruken av hele planteprodukter fremfor isolerte kjemiske stoffer å føre til en større terapeutisk effekt, samtidig med at bivirkninger reduseres.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. januar 2012 skrev Finn Jacobsen

Lars Bjørn Rasmussen er lege ved Maharishi Ayurveda Helsesenter på Mesnali.

12. januar 2012 svarte Ida Jackson

Takk for opplysningen!

Vi leter etter nye fagansvarlige på alternativ medisin, og foreløbig er det ingen som bruker tid på å gå gjennom disse artiklene. Derfor er det veldig nyttig for oss å vite sånne ting som dette. Jeg kommer til å fjerne setningen om hva som gjøres av aktivitet på helsesenteret forfatteren jobber på, så blir det opp til den nye fagansvarlige å jobbe med artikkelen som helhet.

Alt godt
Ida Jackson
Nettansvarlig

5. mars 2012 skrev Kjell Arild Welde

"Helsesystemet er primært orientert mot forebygging og fremme av helse og et langt liv." Ja hva mer kan vi forvente av et helsesystem?

Selv om artikkelen mener det er bedre med hele planter enn ekstrakt, så kommer jeg nok ikke til å spise revebjellesalat. Det kan være så godt for hjerte som det bare vil, men der går grensen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.