Ayatollah, ærestittel gitt til sjiaislamske lærde. En ayatollah har alltid rang av mujtahid, det vil si at han er kvalifisert til å utøve et «personlig skjønn» eller resonnement i sin tolkning av hellige tekster og derved i alle spørsmål som angår lære og praksis.

For å bli mujtahid kreves mange års studier ved et sjiaislamsk lærested. Studiene avsluttes med en offisiell godkjenning, ijaza, fra en rettslærd som alt er anerkjent som mujtahid. Bare en liten prosent av studentene oppnår slik godkjenning. Tittelen mujtahid er imidlertid ikke bare avhengig av ijaza, men forutsetter også en krets av tilhengere som ønsker å følge den ferdige kandidatens avgjørelser i rettslige og læremessige spørsmål; denne kretsen av tilhengere medvirker til at en mujtahid blir utpekt som ayatollah. Vekten er altså ikke bare lagt på studier og lærdom, men også på evnen til å samle tilhengere og kommunisere med dem.

Ayatollah-tittelen ble først innført på 1800-tallet. I løpet av 1900-tallet har tittelen fått relativt stor utbredelse. Det vil til enhver tid finnes flere, ofte rivaliserende ayatollaher. En ayatollah har stor autoritet over sine tilhengere og har krav på at disse følger hans avgjørelser.

Både på 1800- og 1900-tallet har enkelte fremstående iranske ayatollaher oppnådd å bli utpekt som ledere for hele nasjonen. Ayatollah Khomeini er et eksempel på dette.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. april skrev Cecilie Endresen

Mange sliter med å forstå forskjellen på ayatollaher og marjaer. Derfor hadde det vært fint om artikkelen kunne forklare hva som gjør at noen ayatollaher blir "stor-ayatollaher" og ayatollahbegrepet og -statusen i forhold til "marja al-taqlid".

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.