avlskatt

Artikkelstart

Avlskatt er en katt med veterinærattest på at den egner seg for avl.

En hannkatt er som regel avlsdyktig fra cirka ti måneders alder. Hunnkattene kan variere i fertilitet alt etter hvilken rase de er, og de kan gjerne få sitt første kull ved cirka ett års alder.

For å kunne registrere kattunger i Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR) kreves det helseattest for begge foreldrene. På denne attesten må det konstateres at hannkatten har normale testikler. For både hunn- og hannkatten må det attesteres at de ikke har navlebrokk eller hjertefeil. Katten må også være ID-merket med mikrobrikke. Det kan være spesielle krav innen den enkelte rase, for eksempel blodprøver eller DNA-tester for å utelukke arvelige sykdommer. Disse testene må tas hos veterinær. Hvite katter må ha veterinærattest på at de ikke er døve.

Det er ikke tillatt å avle med katter som har genetisk betingede sykdommer eller skavanker, atferd eller emosjonelle egenskaper som ikke tilfredsstiller Dyrevelferdslovens avlsparagraf (§ 25). Registrerte hunnkatter skal ikke ha mer enn tre kull per 24 måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg