Avføringsmiddel, lakserende middel, middel som påskynder tømming av tarmen. Avføringsmidler brukes ved forstoppelse og for tømming av tarmen før røntgen- eller andre undersøkelser samt før operasjoner.

Typer. Det finnes mange ulike avføringsmidler. De fleste er romoppfyllende. Romoppfyllende midler er stoffer som ikke absorberes og som trekker til seg væske slik at tarminnholdet blir mykt og voluminøst. Når tarmen utvides, stimuleres strekk-reseptorer i tarmveggen, og dette utløser økt peristaltikk (rytmisk sammentrekking av tarmveggen) som påskynder passasjen av tarminnholdet. De mest brukte romoppfyllende avføringsmidler er kostfiberpreparater og preparater fra lin- og loppefrø. Også salter som ikke absorberes (engelsk salt, dvs. magnesiumsulfat, o.a.) binder væske og øker derved volumet av tarminnholdet, er mye brukt. Det samme gjelder forskjellige sukkerarter (mannitol, sorbitol, laktulose). En annen gruppe avføringsmidler er de såkalte irriterende avføringsmidler, som irriterer tarmslimhinnen og derved øker både sekresjon og peristaltikk, dels i hele tarmen (f.eks. lakserolje), dels vesentlig i tykktarmen (f.eks. ulike antrakinon-derivater som bl.a. stammer fra planter som senna, sagrada og aloe). En tredje type midler er de smørende avføringsmidler eller oljer som virker mykgjørende og smørende, f.eks. flytende parafin.

Bivirkninger. Kostfiber og fiberpreparater regnes som de mest fysiologiske og skånsomme avføringsmidler. Andre avføringsmidler har til dels kraftigere effekt, og de kan lettere gi uønskede virkninger og brukes fortrinnsvis til spesielle formål og helst bare i kortere perioder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.