Avalkoholisering er ulike metoder for å fjerne alkohol (etanol) fra vin. Etter avalkoholisering vil det fortsatt være noe alkohol igjen.

Alkoholfri drikke er definert som drikke med mindre enn 0,7 volumprosent alkohol. Når volumprosenten alkohol er mellom 0,7–2,5, kalles drikken alkoholsvak. Større enn 2,5 volumprosent betegnes alkoholholdig drikke.

Metoder

Vakuumdestillasjon

Vin er i hovedsak en blanding av alkohol (etanol) og vann. Alkoholen og vannet kan adskilles ved destillasjon. Vakuumdestillasjon er basert på at alkohol og vann har forskjellige kokepunkter: alkohol fordamper ved 78,5 °C, forutsatt normaltrykk.

Når vin varmes opp til en så høy temperatur, kan det ha uheldige konsekvenser for smak og aroma – spesielt vinens fruktkarakter, som da kan fremstå som ufrisk, oksidert og «kokt». Etter hvert som alkoholen fordamper, endres blandingsforholdet mellom alkohol og vann, og vinens kokepunktet øker. Dette forsterker de uheldige konsekvensene.

Kokepunktet i en væske avtar når trykket over væsken reduseres. Ved tilstrekkelig lavt trykk, derav navnet vakuum, fordamper alkoholen ved romtemperatur slik at vinens smaks- og aromakvalitet ikke tar skade. Dette er hovedpoenget ved vakuumdestillasjon.

Omvendt osmose

Omvendt osmose er en prosess som ofte benyttes til å avsalte sjøvann ved bruk av en spesiell filterteknikk. Denne prosessen er også er egnet til å fjerne alkohol i vin.

Utfordringer

En vin inneholder anslagsvis 800 til 1000 ulike kjemiske stoffer, litt flere i rødvin enn i hvitvin. Mange av disse stoffene kan sies å «definere» vinen og er viktige for vinens smak og lukt. Ved avalkoholoisering forsøker man i størst mulig grad å bevare disse stoffene mens alkoholen fjernes.

Imidlertid er også alkohol i noen grad med på å «definere» vinen. Alkohol gir et viktig bidrag til fylde og munnfølelse og kan ha et preg av sødme, litt avhengig av alkoholprosent. Bitterhet i vin balanseres gjerne av sødme, og når sødmefølelsen reduseres, blir bitterhet mer fremtredende. Det er ikke bestandig ønskelig.

Et annet problem knyttet til alkoholfjerning, er alkoholens egenskap som konserveringsmiddel. Det betyr dårligere beskyttelse mot mikroorganismer som kan ha en uønsket virkning i drikke uten alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg