Om organisme som kan leve og formere seg utelukkende ved uorganisk ernæring (vann, salter og karbondioksid), i motsetning til heterotrofe organismer. Til de autotrofe organismene hører først og fremst de grønne plantene. De er fotoautotrofe, dvs. at de bruker lyset som energikilde. Fordi de har klorofyll er de i stand til å absorbere lysenergien som brukes ved karbondioksidassimilasjon og oppbygging av organisk stoff (fotosyntese).

Blant algene er ikke bare de grønne, men også de brune, røde og blågrønne autotrofe. De inneholder nemlig alle klorofyll ved siden av andre fargestoffer, og kan assimilere karbondioksid som er løst i vannet omkring dem.

Autotrofe sopp finnes ikke, men lavene er autotrofe. En lav består av en sopp og en alge i symbiose, og algepartneren assimilerer nok karbondioksid til begge komponentenes behov for organisk stoff. Blant bakteriene finnes det også noen få grupper som har klorofyll og som derfor er fotoautotrofe. Visse andre bakterier er kjemoautotrofe, dvs. de assimilerer karbondioksid ved hjelp av energi som de skaffer seg ved oksidasjon av uorganisk materiale (kjemosyntese). Dette kan være ammoniakk, hydrogensulfid, molekylært hydrogen eller toverdige jernforbindelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.