Automat, anordning eller apparat som er programmert, ved mekaniske følere eller ved dataprogram, til å utføre en enkelt eller en serie mekanisk drevne bevegelser eller arbeidsoperasjoner.

Moderne produksjon er sterkt preget av automatiske maskiner som erstatter mennesker i monotone eller helsefarlige prosesser, videre har automatiske maskiner i husholdningene lettet husarbeidet. Se automatisering.

Andre eksempler på automater er vaskeautomater for biler, der vaskeprosessen skjer uten betjening og bestemmes av informasjoner i en plastbrikke, pollett, minibanker, hvor man kan foreta uttak, veksling m.m., og moderne bomveisystemer hvor det benyttes automater både for styring av bombevegelser og for registrering. Det finnes dessuten forskjellige slags apparater for salg av matvarer, nytelsesmidler o.l. der man ved å legge på en mynt eller en pollett av bestemt vekt eller utforming utløser en mekanisme som bringer frem den ønskede varen.

Den økte forekomsten av automater kommer i stor grad av den mikro-miniatyrisering som har funnet sted i elektronikkens og datamaskinenes verden, og av utviklingen innen fag som kybernetikk og spesiell reguleringsteknikk der metoder som bl.a. fuzzy logikk har hatt stor betydning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.