Bilvask
I vaskeautomater for biler skjer vaskeprosessen uten betjening og bestemmes av informasjoner i en plastbrikke.
Av .

Automat er en anordning eller et apparat som er programmert til å utføre en enkelt eller en serie mekanisk drevne bevegelser eller arbeidsoperasjoner. Automaten kan være programmert ved mekaniske følere eller ved dataprogram.

Faktaboks

Uttale
automˈat
Etymologi
av gresk automatos, ‘som tenker eller handler av seg selv’

Moderne produksjon er sterkt preget av automatiske maskiner som erstatter mennesker i monotone eller helsefarlige prosesser. Automatiske maskiner til bruk hjemme har lettet husarbeidet.

Andre eksempler på automater er vaskeautomater for biler, der vaskeprosessen skjer uten betjening og bestemmes av informasjoner i en plastbrikke, pollett, minibanker, hvor man kan foreta uttak, veksling m.m., og moderne bomveisystemer hvor det benyttes automater både for styring av bombevegelser og for registrering. Det finnes dessuten forskjellige slags apparater for salg av matvarer, nytelsesmidler o.l. der man ved å legge på en mynt eller en pollett av bestemt vekt eller utforming utløser en mekanisme som bringer frem den ønskede varen.

Den økte forekomsten av automater kommer i stor grad av den mikro-miniatyrisering som har funnet sted i elektronikkens og datamaskinenes verden, og av utviklingen innen fag som kybernetikk og spesiell reguleringsteknikk der metoder som blant annet fuzzy logikk har hatt stor betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg