aurhelle

Aurhelle, sammenkittet, mer eller mindre hardt jordlag et stykke under overflaten. Aurhelle dannes helst i områder med rikelig nedbør og råhumus som overflatelag. Jordsmonnstypen som dannes her, kalles podsol. Når nedbøren passerer gjennom råhumuslaget, dannes et jordvann med stor løsningsevne som vasker ut forskjellige forbindelser fra det øverste lag av mineraljorden, hvor det dermed oppstår et bleikjordlag. De løste forbindelsene, i første rekke jern-, aluminium- og fosforforbindelser, silikater og humus-stoffer avsettes lenger nede og kitter jordmaterialet sammen til aurhelle.

Typer. Etter arten av sammenkittingsmateriale snakker man om: leiraurhelle, som er sammenkittet av leirkolloider; humusaurhelle, som er mørkfarget av humusstoffer, og jernaurhelle, som er rustbrun av jernforbindelser.

Aurhelle er tegn på uheldige jordbunnsforhold og gjør skade ved å stenge for vann- og stofftransporten i jorden. Aurhelle er typisk for store deler av de danske heder der fenomenet kalles al. Se også jord, jordprofil.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg