Augereffekt er en effekt innen kvantefysikk. Den består av at elektroner i et atom bytter energitilstand uten å sende ut elektromagnetisk stråling, men ved å i stedet sende ut elektroner. Effekten ble oppdaget av Lise Meitner i 1922.

Faktaboks

Uttale
åʒˈe-

Beskrivelse

Hvis et atom av en eller annen forutgående prosess har mistet et elektron i en lav energitilstand, så vil normalt et elektron i en høyere energitilstand falle ned til det ledige lave nivået. Energien som frigjøres i denne prosessen kan da sendes ut i form av et foton.

Augereffekten beskriver hvordan energi kan frigjøres uten at det sendes ut fotoner. Samtidig som elektronet faller ned til den lavere energitilstanden, kan den frigjorte energien overføres til et annet elektron, som i sin tur sendes ut fra atomet. Resultatet er dermed at det opprinnelig ladete atomet blir dobbelt ladet, da to elektroner totalt sett har forlatt atomet.

Prosessen kan gjenta seg flere ganger inntil alle gjenværende elektroner befinner seg i den laveste tilgjengelige energitilstanden for atomet (den såkalte grunntilstanden). Dette kalles for en augerkaskade.

Historikk

Augereffekten er oppkalt etter Pierre Auger, som eksperimentelt målte denne effekten i 1923. Selv om effekten først ble oppdaget av Lise Meitner i 1922, er den oppkalt etter Auger, som utførte systematiske studier av effekten i årene rett etter dens oppdagelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg