atomabsorpsjonsspektrometri

Prinsippskisse av flamme-atomabsorpsjonsspektrofotometer, flamme-AAS.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Atomabsorpsjonsspektrometri er en metode innen kjemisk analyse for å bestemme grunnstoffer, hovedsakelig metaller. Metoden er basert på at grunnstoffer i fri atomær tilstand absorberer elektromagnetisk stråling ved bestemte bølgelengder som er karakteristisk for det enkelte grunnstoffet.

Faktaboks

Også kjent som

AAS

Man benytter spesielle strålingskilder som sender ut stråling med den bølgelengden som det enkelte grunnstoffet absorberer. For at grunnstoffet skal kunne absorbere strålingen, må kjemiske forbindelser overføres til frie atomer i gassfase. Atomiseringen foregår i en flamme eller i en grafittovn som er plassert i strålingsveien i et spektrofotometer.

I flamme-AAS føres prøveløsningen inn i flammen via en forstøver som danner en fin aerosol av løsningen. I grafittovn-AAS (tidligere også kalt flammeløs atomabsorpsjon) legges en liten prøvemengde inn i et grafittrør som varmes opp elektrisk, og frie atomer i gassfase blir dannet. Flamme- og grafittovn-AAS er spesifikke og følsomme analyseteknikker som hovedsakelig benyttes for å bestemme spormetaller i forskjellige typer av prøvematerialer.

De kvantitative bestemmelsene er basert på Beers lov. Man kan bestemme nærmere 70 forskjellige metaller, men vanligvis ett av gangen siden hvert grunnstoff normalt trenger en egen strålingskilde. Ved behov for å bestemme mange grunnstoffer i samme prøve benytter man fortrinnsvis en multigrunnstoffteknikk som ICP-AES eller ICP-MS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg