atmosfærekjemi

Artikkelstart

Atmosfærekjemi omfatter produksjon, transport, fordeling og kjemiske reaksjoner mellom stoffer i troposfæren og stratosfæren. Menneskelig aktivitet har påvirket atmosfærens sammensetning lokalt og globalt, og aldri så mye som de senere årene. Og jo mer vi vet jo mer kan vi gjøre for å dempe uheldige virkninger av utslipp fra menneskelig aktivitet.

Den største globale utfordringen er utslipp av karbondioksid fra forbrenning av naturgass, olje og kull. Økning av karbondioksid i atmosfæren kan føre til økning i middeltemperaturen på jorden og at havnivået stiger.

Svovelforbindelser i oljen førte til sur nedbør. Den har blitt redusert ved at svovel fjernes fra oljen før bruk. Utslipp av fluorforbindelser har påvirket ozonlaget. Det har ført til at bruk av slike forbindelser har blitt redusert.

En aktuell oppgave er å undersøke hva som skjer med aminer tenkt brukt på Mongstad for å fjerne karbondioksid før den slippes ut i atmosfæren.

Ved siden av direkte å observere hva som skjer i atmosfæren gjøres også modellforsøk i laboratoriet. Da benyttes spektroskopi og kvantekjemi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg