Asylsøker, også kalt asylant, er betegnelsen på en person som søker asyl (beskyttelse).

Asylsøkere kan oppnå asyl dersom de oppfyller vilkårene for å bli anerkjent som flyktning. Disse reglene følger av utlendingsloven kapittel 4, som bygger på flyktningekonvensjonens regler, særlig i artikkel 1 A og artikkel 33.

Også andre internasjonale regelsett er relevante for vurderingen av asylsøknader, som torturkonvensjonen, Den europeiske menneskerettskonvensjon og barnekonvensjonen. Det følger av lovens § 4 at lovens skal anvendes i samsvar med internasjonale regler som Norge er bundet av når disse har til formål å styrke utlendingens stilling.

I 2014 var det 11 480 som søkte asyl i Norge. Av disse var 1 204 personer enslige mindreårige asylsøkere. Det kom i 2014 fleste asylsøkere  fra SomaliaEritrea og Afghanistan

Flyktningekrisen i Europa i 2015 har medført langt flere asylsøkere enn tidligere år. I 2015 har 30 110 personer søkt asyl i Norge fram til desember. Av disse er 4 950 personer enslige mindreårige asylsøkere. Det har i 2015 kommet flest asylsøkere fra SyriaAfghanistan, Eritrea og Irak.

Ved utløpet av 2014 bodde 14 460 asylsøkere i mottak. Om lag 1/3 av disse hadde fått endelig avslag på sin søknad og bodde der selv om de hadde fått beskjed om å forlate Norge. Om lag 2/3 av asylsøkerne er menn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.