assimilering (botanikk)

Assimilering er innen biologien det å oppta ulike stoffer og omdanne dem til en del av seg. Hos plantene er assimilering mer presist stoffskifteprosesser der det foregår opptak av uorganiske stoffer, og hvor disse så omdannes til de organiske stoffene som planten består av. For eksempel assimileres CO 2 gjennom fotosyntesen og omdannes til sukkermolekyler.

Faktaboks

Uttale
assimilasjˈon
Etymologi

av latin assimilare, 'gjøre lik'

Prosessene er energikrevende, og energien kommer enten fra lyset (lysenergi) eller den frigjøres ved nedbrytning av organisk stoff hos plantene (kjemisk energi).

Assimileringen som skjer i klorofyll gjennom fotosyntesen har en grunnleggende betydning for alt liv, ved at det er her uorganiske stoffer som mineraler og gasser i atmosfæren, omdannes til byggesteiner for liv. Nitrogenassimilering spiller også en viktig rolle i plantenes stoffomsetning. Nitrat og ammonium som blir tatt opp fra jord, omdannes der til aminosyrer og proteiner.

Assimilering er det motsatte av dissimilering, hvor energirike stoffer brytes ned til mer energifattige forbindelser. De viktigste formene for dissimilering er respirasjon og gjæring.

For andre betydninger, se:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg