Assemblage er et fransk begrep som betyr å blande viner fra en årgang, eventuelt forskjellige årganger, ulike druesorter eller forskjellige vinmarker for å oppnå et ønsket kvalitetsmessig resultat. Et beslektet norsk ord er assemblere, som betyr å sette sammen.

Faktaboks

Uttale
asãblˈaʒ

Assemblage brukes vanligvis på viner av noe bedre kvalitet. Litt enklere viner har det tilsvarende uttrykket coupage.

Blanding av druesorter

Musserende viner fra Champagne og stille viner fra Bordeaux er gode eksempler på en langvarig og klassisk tradisjon med blanding av forskjellige druesorter i betydning ferdig vin. I Bordeaux er det vanlig å bruke druesortene cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc i et blandingsforhold som gjerne er årgangsavhengig der også lokale dyrkningsforhold har stor betydning. På det som omtales som venstre elvebredd i Bordeaux, med eksempelvis Medoc og Graves, er normalt cabernet sauvignon den dominerende druesorten, ofte sammen med merlot og cabernet franc. På høyre elvebredd, typisk Saint-Émilion, er merlot dominerende, med cabernet sauvignon og cabernet franc i varierende blandingsforhold. Disse tre druesortene og blandingsforholdet mellom dem bestemmer i høy grad vinstilen i områdene på høyre og venstre elvebredd.

I det sydlige Rhône er det også en tradisjon for å blande de blå druesortene grenache, syrah og mourvèdre, som ofte med en fellesbetegnelse kalles GSM.

Nevnes kan også Sør-Afrika, som har en Bordeaux-lik drueblanding kalt Cape-blend med vanligvis den lokale druesorten pinotage i et varierende blandingsforhold med cabernet sauvignon, merlot og syrah/shiraz.

I Champagne praktiseres tilsvarende metoder der i hovedsak de tre druesortene chardonnay, pinot noir og pinot meunier inngår. Champagneprodusenten Laherte Frères bruker sju av de åtte godkjente druesortene der champagnen Les 7 («De syv») er et godt eksempel på en assemblage eller cuvée. Dette er en meget sjelden druekomposisjon, blant annet fordi vanligvis 40 prosent av cuvée-en er en blanding av årganger basert på solerasystemet kjent fra sherry-produksjon, en solera som ble startet i 2005.

Blanding av druer fra forskjellige vinmarker

En produsent kan ha vinmarker med forskjellige dyrkningsforhold med betydning for god drueutvikling og modning som kan variere fra år til år. Derfor høstes druer fra forskjellige vinmarker, de vinifisereres separat og blandes deretter til en cuvée for optimal kvalitet.

Blanding av druer fra forskjellige årganger

Mange champagneprodusenter ønsker å vedlikeholde en bestemt husstil uforandret fra år til år. Det er et champagneprodukt som konsumentene kan kjenne igjen og som gjerne kjøpes fordi man vet hva man får.

Dette er champagne uten årgang, NV (Non Vintage), som blandes ut fra en årgang og reserveviner fra tidligere årganger som lagres hos produsenten gjennom mange år der blandingsforholdet skaper nevnte husstil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg