askorbinsyre (E300)

Artikkelstart

Askorbinsyre er en kjemisk forbindelse som brukes som tilsetningsstoff i matvarer med kodenummer E300. Den kalles vitamin C når man tenker på effekten den har på menneskekroppen, men omtales bare som askorbinsyre når man tenker på stoffets egenskaper utenfor kroppen, for eksempel at det øker holdbarheten til matvarer.

Faktaboks

Uttale
askorbˈinsyre
Etymologi
av gresk, nektende a og senlatin for ‘skjørbuk’
Også kjent som

vitamin C, E300

Kjemisk sett er askorbinsyre en syre av et monosakkarid med seks karbonatomer som finnes i flere isomere former.

Askorbinsyre fungerer godt som antioksidant. Det gir fra seg hydrogen som bindes til fritt oksygen, slik at ikke andre kjemiske forbindelser oksideres. Bindingene ved karbonatom 2 og 3 er svært ustabile og veksler raskt mellom å binde bare oksygen eller en OH-gruppe (hydroksygruppe). Denne effekten utnyttes i matproduksjon for å hindre for eksempel harskning av fett og fargeforandring i syltetøy.

Askorbinsyre finnes naturlig i mange frukter og grønnsaker, blant annet i sitrusfrukt, jordbær, kiwi, kålrot og poteter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg