ashes

Artikkelstart

«The Ashes» er premien i en serie med testkamper i cricket utelukkende mellom England og Australia. I dagligtale blir også selve kampserien omtalt som «Ashes».

Navnet oppsto som et resultat av en satirisk artikkel i den britiske avisen The Sporting Times i 1882, etter at Australia slo England for første gang på engelsk jord. Artikkelen fastslo at engelsk cricket hadde avgått ved døden, og at liket ville bli kremert og asken tatt med til Australia.

Da det engelske laget dro til Australia for de neste kampene ved årskiftet 1882–1883, ble det framstilt av pressen som et korstog for å ta tilbake asken. I løpet av Australia-turneen ble det engelske cricketlaget, ved lagkaptein Ivo Bligh, forært en liten terrakottaurne av en gruppe kvinner fra Melbourne. Innholdet skulle angivelig være asken fra en av de små trestykkene (bail) som ligger oppå pinnene cricketspillerne prøver å treffe med ballen. Siden den gangen har Ashes vært regnet som den viktigste cricketbegivenheten i testkampsammenheng.

Urnen eksisterer fortsatt og befinner seg i dag på cricketmuseet til Marylebone Cricket Club (MCC) på Lord's Cricket Ground i London.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg