asfaltverk

Artikkelstart

Asfaltverk, blandeverk til fremstilling av asfalt. Produksjonen kan foregå enten varmt eller kaldt og kan utføres kontinuerlig eller satsvis. Kapasiteten er i størrelsesorden 100–300 tonn per time.

Varm produksjon

Ved varm produksjon blir steinmaterialene tørket, varmet opp og deretter blandet med et varmt, bituminøst bindemiddel. De ulike asfaltmassene krever forskjellig blandetemperatur (120–180 °C), avhengig av bindemiddel. Som bindemiddel benytter man bitumen og myk bitumen som er faste stoffer ved normal utetemperatur, men lettflytende ved høy temperatur. Satsblandeverket for varm produksjon består av følgende hovedelementer: Kalddoseringsanlegg for ulike steinfraksjoner, tørketrommel for oppvarming av steinmaterialene, bindemiddeltanker, blandekammer og siloer. I et kontinuerlig blandeverk er det ikke noen varmesilo for tørkede steinmaterialer og heller ikke noe blandekammer. Tilsetningen av bindemiddel foretas her i samme trommel som steinmaterialene tørkes i. Alle asfaltverk for varm produksjon har renseanlegg.

Kald produksjon

Ved kald produksjon blir ikke steinmaterialene oppvarmet. Asfaltverkene blir derfor betydelig enklere, og det benyttes stort sett bare kontinuerlig blanding. Til denne type produksjon må det derfor benyttes bindemidler som er forholdsvis tyntflytende ved vanlige temperaturer, f.eks. bitumenemulsjon, skumbitumen og bitumenløsning. I tillegg setter man til egnede tilsetningsstoffer for å oppnå binding og heft til det kalde og fuktige steinmaterialet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg