arvefeste

Arvefeste, en form for tomtefeste, jordleie, som var vanlig tidligere.

Før tomtefesteloven av 1975 sto partene fritt til å avtale festetid. Arvefeste var en langvarig festerett som kunne overføres til festerens etterkommere, samt ofte også til andre. Et annet vanlig alternativ var ellers avtale om feste knyttet til festerens levetid. Se også livsfeste. Arvefeste kunne være tidsbegrenset eller evigvarende. Festeren fikk adgang til å disponere tomten for egen bebyggelse mot en periodisk, ofte årlig, avgift eller ytelse.

Ved inngåelse av arvefesteavtaler kunne det kreves innfestingssum, et engangsbeløp som innledning på leieforholdet. Noen ganger måtte innfestingsavgiften betales på nytt ved overføring av retten til ny fester. I tilfeller der det er betalt innfestingsavgift kan det reises spørsmål om det i realiteten har skjedd en overføring av eiendomsretten til tomten. Det er som hovedregel ikke lenger tillatt med innfestingssum ved inngåelse av nye festekontrakter, se tomtefesteloven § 6.

Hvis det er tanken at arvefestet skal vare i ubestemt tid og at det skal kunne overdras, foreligger i virkeligheten en form for overdragelse av eiendom mot årlig avgift.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg