art deco - arkitektur

Art deco er betegnelsen på en stil i de­korativ kunst og arkitektur, også kalt style moderne.

Faktaboks

art deco - arkitektur
Også kjent som

style moderne

Navnet kom fra utstillingen "Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes" i Paris 1925, hvor stilen ble lansert. Stil­be­teg­nelsen Art deco ble tatt i bruk fra 1966, etter en retrospektiv utstillingen samme år i det franske kunstindu­stri­muséet: An­nées 25 – Art­deco/ Bau­haus/­de Stijl.

Fremtre­dende trekk er enkle former, ofte med et «strømlinjeformet» og elegant preg, av og til med bruk av nye, «kunstige» materialer, for eksempel bakelitt. Til en viss grad kan art deco ses som en forenkling og geo­metrisering av lin­je­spillet i den fore­gå­ende stilen, art nouveau. Men art deco kunne også romme egyptiske elementer, antakelig inspi­rert av funnet av Tut-ankh-Amons grav i 1922. Et visst funkispreg kunne også fore­kom­me. Stilen kom ut av bruk un­der andre ver­dens­krig, men har vakt ny interesse i de senere år.

Det finnes eksempler på bygninger i art deco i mange land, for eksempel Belgia, Egypt, Frankrike, Italia, Tunis, Tyskland og USA. I New York: Chrys­ler Building, The New York Daily News Building (1930), General Electric Building (1931). I Miami Beach i Florida finnes et helt byg­ningsstrøk preget av art deco: for eksempel Barclay Plaza i Park Avenue (1935) og Collins Plaza Hotel i 318 20nd Street (1939).

Blant norske arkitektureksempler i Oslo kan nevnes Grensen 3 (1932) og Fol­ke­teater-bygningen på Youngs­torget 2 og Storgata 21-23 (1935), begge av Mor­genstierne & Eide. Eksempler på art deco-inspirert design er mo­torsyklene Megola Sport (1922) og Indian Chief (1948).

Litteratur

  • Rossana Bossaglia. L’Art deco, Roma 1984, med litteraturoversikt
  • Kaare Stang. Moderne tider, Oslo 1996 ss. 43–53.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg