Arr, fast bindevev som oppstår som følge av en skade i vevet. I huden vil det dannes arr hvis skaden går ned i lærhuden. Arrdannelsen skjer ved at skaden først induserer en innvekst av bindevevsceller (fibroblaster) og små blodkar. Etter hvert blir det mer bindevevsfibrer og mindre blodkar. Arret blir da blekt. Arr kan i mange tilfeller gi en viss skrumpning av vevet. Dette er noe som skjer spesielt ofte etter brannskader.

Arr som vokser slik at de hever seg over hudens nivå, kalles hypertrofiske arr. Hvis de også vokser utover grensene til det egentlige såret, kalles de keloider. Slike arr kan være kosmetisk skjemmende. Oftest opptrer denne typen arr hos piker og unge kvinner, og de forekommer spesielt etter kirurgiske inngrep i skulderregionen og på den øvre delen av kroppen. Keloider opptrer særlig der huden er under strekk. Alvorlig grad av akne, særlig på skuldrene, kan også føre til uttalt grad av keloider.

I enkelte afrikanske kulturer brukes keloider i rituell sammenheng. Huden skades gjentatte ganger, eventuelt med deponering av små fremmedlegemer, slik at de ønskede mønstrene og symbolene kommer frem.

Behandling. Behandling av keloider er vanskelig. Kirurgisk fjerning fører lett til at arret blir enda større. Frysebehandling, innsprøyting av kortison og bruk av spesielle bandasjer kan være til hjelp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.