Aromaterapi, bruk av plantenes aromastoffer ved avspenning og i sykdomsbehandling. Aromastoffene kommer fra eteriske oljer som er fett- eller alkoholløselige og utvinnes ved vanndampdestillasjon. Medisinsk virkning av aromaterapi er ikke dokumentert.

Eteriske oljer brukes til inhalasjon, i badevann eller til omslag. Enkelte eteriske oljer brukes også innvendig. Disse oljene er fettløselige og absorberes lett fra hud og slimhinner. Det er vanlig at aromaterapi gis som en aromaterapeutisk massasje med aromatiske oljer som er blandet i en fetere massasjeolje.

Planteoljene er svært konsentrerte stoffer, og ansees å være virksomme selv i små mengder. Olje til bruk ved aromaterapi skal være av en meget god kvalitet og svært rene. Mange av oljene som brukes har antiseptiske egenskaper, bl.a. einerolje, teak-treolje og furunålsolje. Noen oljer skal også stimule flimmerhårene i lungene og virke slimløsende, f.eks. timian-, salvie-, fennikel og isopolje. De fleste skal stimulere blodsirkulasjon lokalt og virke lindrende ved reumatiske smerter og muskelsmerter, de som er mest brukt til dette er kamfer, peppermynte- og einerolje.

Aromaterapiens historie er gammel. Urter var blant de første midlene mennesket tok i bruk både for å forebygge og for å behandle sykdom. Destillasjon av aromatiske oljer fra planter er beskrevet både i gamle kinesiske og egyptiske skrifter som også forteller om medisinsk bruk av planteoljer.

Perserne satte også pris på aromatisk vann som de destillerte bl.a. fra rose og appelsin. Den arabiske filosofen Avicenna videreutviklet destillasjonsprosessen på 1000-tallet, og man fikk renere eteriske oljer. De første skriftlige beretningene om bruk av planteoljer i England stammer fra 1200-tallet. Fra da av og frem til 1800-tallet ble oljene mer og mer brukt som medisin, antiseptika og parfyme.

På 1900-tallet økte interessen for naturlige behandlingsmetoder, og etterspørselen etter planteoljer økte. Helbredende virkning hos flere planteoljer ble observert, og oljene ble også tatt i bruk i massasje, skjønnhets- og hudpleiebehandling. Det er gjort mye forskning på virkningen til mange av disse oljene, og bl.a. i Frankrike er det mange leger som bruker aromaterapi rent medisinsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.