Våpenboken Wijnbergen fra ca. 1280
Wijnbergens våpenrulle fra ca. 1280 avbilder 1056 våpen. Dette bladet viser kongevåpen, nest nederst Norges.

Armorial er en heraldisk betegnelse for en våpenbok. Ordet brukes på fransk og engelsk også om et bokeiermerke eller ex libris med et heraldisk våpen som motiv.

Faktaboks

Uttale
armoriˈal
Etymologi
engelsk og fransk av av latin arms ‘våpen’
Også kjent som

våpenbok

Våpenbok

Blad 46r i våpenboken fra Gelre fra ca. 1400
Dette bladet i våpenboken avbilder 1400 våpen, blant dem Frankrikes kongevåpen omgitt av andre adelige våpen. Bladet 55v avbilder Danmarks kongevåpen med det eldste kjente bildet av flagget Dannebrog.

Armorial er innenfor heraldikken en våpenbok, en bok der avbildninger av slektsvåpen er samlet og ofte systematisert og beskrevet (blasonert) i heraldisk terminologi. Armorialer finnes i de fleste europeiske land. Noen (særlig de eldre) er laget av privatpersoner, men i nyere tid er de som oftest laget av de respektive lands nasjonale heraldiske myndigheter.

The Seton Armorial fra 1591 (i Skottlands nasjonalbibliotek i Edinburgh) har håndkolorerte portretter og våpenbilder for medlemmer av en rekke skotske og europeiske fyrstehus og adelsslekter.

I den tyskspråklige kulturkrets er det kanskje mest kjente eksemplet Johann (eller Hans) Ambrosius Siebmachers (1561–1611) Newe Wappenbuch, som utkom i to bind henholdsvis i 1605 og 1609. Den ble utvidet i flere omganger med totalt 16 supplementbind fram til 1806. En ny utgave, Neuer Siebmacher, utkom i til sammen 101 bind mellom 1854 og 1967. Et register over alle slektsnavn som forekommer i både den gamle og den nye Siebmacher finnes på internett, med lenker til omtalene i originalutgavene så langt disse er tilgjengelige digitalt.

I Skandinavia finnes det eksempler på privat utarbeidede våpenbøker tilbake til 1600-tallet. Den danske embetsmannen og boksamleren Frederik Rostgaard (1671–1745) laget omkring år 1700 en våpenbok med danske og norske adelsvåpen, hovedsakelig fra middelalderen, med illustrasjoner av Ole Nysted. En annen kjent armorial over gamle norske adelsvåpen ble utarbeidet av historikeren Gerhard Schøning i 1770-årene, basert på et manuskript av den danske juristen Iver Hirtzholm (1625–1693). En faksimile- og kommentarutgave av denne utkom i 2013, og Hirtzholms manuskript er også tilgjengelig på internett. Fra nyere tid er Hans Cappelens Norske slektsvåpen (1969) et godt eksempel på en nøktern og faglig solid armorial.

Bokeiermerke

Armoria
Armorial for William, Duke of Bedford, Woburn Abbey, 1865
Av /Fra William Augustus Brewers samling /University og Delaware.

Betegnelsen armorial brukes også om et bokeiermerke, et ex libris, med slektsvåpen. Disse er som regel utført i kobberstikk, fortrinnsvis i Storbritannia og USA. Man kjenner om lag 50 000 slike. Ordene «ex libris» står ikke på merket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hans Cappelen: Norske slektsvåpen, 1969
  • Harald Nissen og Terje T.V. Bratberg: Schønings våpenbok, 2013

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg