armeringskorrosjon

Artikkelstart

Armeringskorrosjon, skadeform på konstruksjoner av armert betong, skyldes at armeringen korroderer (ruster). Korrosjonsproduktene har betydelig større volum enn stålet og gir en sprengvirkning som fører til at betongen sprekker opp og skaller av. Sammen med redusert styrke for armeringen kan dette gi alvorlig reduksjon av konstruksjonens bæreevne og med tiden føre til totalt sammenbrudd.

Ny betong har høy pH-verdi (12,5–14,0). Det vil derfor dannes en oksidfilm på armeringen, og denne vil beskytte mot korrosjon. Ved karbonatisering av armeringens betongoverdekking, eller ved for høyt kloridinnhold i betongen, kan imidlertid beskyttelsen bli ødelagt. Med tilstrekkelig tilgang på luft og fuktighet og god elektrisk ledningsevne i betongen kan da korrosjonsprosessen starte.

Forebyggende tiltak

Faren for skader på grunn av karbonatisering kan reduseres ved å øke tykkelsen på armeringens betongoverdekking, ved å bruke en betong av god kvalitet med minst mulig vanntilsetting, samt å sørge for god utførelse av utstøpingsarbeidet. Skader på grunn av klorid forhindres ved at man unngår å bruke kloridholdige ingredienser (for eksempel salt) i betongen og hindrer inntrengning av klorid fra eksterne kilder (for eksempel salting av veier, trapper og lignende, eller sjøsprøyt).

Armeringskorrosjon er årsaken til de fleste alvorlige skader på betongkonstruksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg