Arktisk steinalder var tidligere en alminnelig brukt periodebetegnelse på funn fra yngre steinalder i Vest- og Nord-Skandinavia. Karakterisert ved mindre bruk av flint og en utstrakt bruk av skifer som redskapsmateriale, særlig til pil- og spydspisser, kniver og økser, samt spesielle benredskaper som fiskekroker og harpuner. Man antok at arktisk steinalder representerte én spesiell kulturgruppe, en yngre fangstkultur som var utviklet av eldre steinalders veidekulturer under sterk påvirkning fra samtidige jordbrukskulturer i Sør-Skandinavia, der flintredskaper var blitt kopiert i skifer.

Arktisk steinalders alder og opprinnelse har likevel vært meget diskutert, blant annet spørsmålet om den var båret oppe av et samisk folk. Man er nå klar over at arktisk steinalder dekker over et større kompleks av lokale kulturgrupper i Nord-Skandinavia fra slutten av steinalderen og fra bronsealderen, nær beslektet med lignende sene steinalderkulturer i Nordøst-Europa, muligens også i Sibir. I Norge kjenner man dem fra store boplassfunn i Nord-Norge, på vestkysten og i visse fjell- og skogtrakter østafjells. De karakteristiske skifersakene har imidlertid en videre utbredelse, blant annet til deler av Sør-Sverige. Det nord-skandinaviske kulturområdet i denne tiden står i kontrast til det sør-skandinaviske, men mottar likevel viktige kulturimpulser fra de samtidige jordbrukskulturer der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg