Svanviken arbeidskoloni
I 1908 ble Svanviken arbeidskoloni opprettet i Eide på Nordmøre. Potetopptaking 1915, Svanviken arbeidskoloni.
Av /Digitalt fortalt.
Lisens: CC BY 4.0

Arbeidskolonier ble opprettet tidlig på 1900-tallet for å skaffe bostedsløse fast bosted og arbeid. Oppdraget med bosetting av hjemløse ble gitt til Foreningen til Modarbeidelse af Omstreifervæsenet (fra 1935: Norsk Misjon blant hjemløse) i 1907, og året etter ble Svanviken arbeidskoloni opprettet i Eide på Nordmøre. I 1911 ble Bergfløtt arbeidskoloni opprettet i Lier. Foreningen drev også flere barnehjem etter samme prinsipp som arbeidskoloniene. Bevilgningene til arbeidskoloniene over statsbudsjettet ble stoppet i 1989.

Arbeidskoloniene var en viktig del av myndighetenes politikk overfor omstreifere. Koloniene ble brukt for å assimilere tatere/romanifolk og andre omstreifergrupper inn i livsformer som misjonen mente var akseptable. Under oppholdet på arbeidskolonien skulle de omreisende lære seg arbeidsoppgaver og ferdigheter som de fastboende.

Oppholdet på arbeidskolonien skjedde under tvang, selv om misjonen hevdet at det var frivillig. Botiden var opprinnelig to år, men ble utvidet til fem år i 1929. I 1970 ble den igjen redusert. Den var da fire år, mens den to år senere ble redusert ytterligere, til tre år.

Det foregikk høy grad av sterilisering av arbeidskoloniens beboere, fordi man mente at de omstreifende hadde en livsstil som var arvelig, og at den ikke var egnet til å oppdra barn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kjeldstadli, Knut, Jan Eivind Myhre og Einar Niemi, I Nasjonalstatens tid 1814-1940. bind 2 av Norsk innvandringshistorie (Knut Kjeldstadli, red.) (Oslo, 2003).
  • Pettersen, Karen Sofie, Tatere og misjonen: mangfold, makt og motstand. NOVA Rapport 2 (Oslo, 2005)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg