araeostyl

Araeostyl er en betegnelse på den søylestillingstypen i antikken hvor søylene har størst interkolumnium, det vil si står lengst fra hverandre, lenger enn i andre tempeltyper.

Faktaboks

Etymologi

gresk: araiós = tynn, smal, svak; stýlos = søyle, pille

Vitruvius sier (i bok III) om denne typen at søylene er «lenger fra hverandre enn de bør væ­re», men angir ingen fast størrelse på søylemellomrommet regnet i forhold til nedre søylediameter, slik han angir det for andre templer. Han sier at man i araeostyle templer står fritt til å stille søylene så langt fra hverandre som man måtte ønske . Vitruvius presiserer at man i arae­ostyle templer ikke kan bruke stein eller marmor til arkitraven, men må bruke trebjelker på grunn av den store søyleavstanden. Stein tåler ikke de store strekkrefter som da ville oppstå, og en steinarkitrav ville derfor lett knekke.

Som eksempler i Roma nevner Vitruvius Ceres­temp­let, Herculestemplet og templet på Capitol (som var et etruskisk tempel). Vi kjenner et eksempel i det arkaiske tempel i Efesos, med søylemellomrom = ca. 3,9 x nedre søylediameter, som må regnes som et araeostylt tempel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg