Appenzeller er en sveitsisk halvfast kittmodnet ost som tilvirkes av 58 lokale meierier i det nordøstlige Sveits, nærmere bestemt i halvkantonene Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden samt i deler av kantonene St. Gallen og Thurgau og med dokumentert historie 700 år tilbake. Den tilvirkes av upasteurisert kumelk som er delvis skummet. Ostemassen varmes opp til ca 40 grader C og presses før den senkes i saltbad og settes til modning. I løpet av modningstiden vaskes den regelmessig med en lake av urter og salt. Appenzeller kommer i tre varianter: Classic med minimum tre måneders lagring, Surchoix som lagres fire til seks måneder og Extra med minimum seks måneders lagring. Osten har form som hjul med diameter mellom 30 og 33 cm og syv til ni cm høyde. Vekten per ost er mellom 6,4 og 7,4 kg. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 48 prosent. Appenzeller har en lett krydret smak som blir mer markant med økt modning. Osten har strågul farge mens skorpen gjerne er blekgul til rødbrun. En variant som kalles Alpenzeller ystes kun på setrene om sommeren og lagres minimum ti uker. Den tilsvarer betegnelsen Alpage for oster fra andre deler av Alpene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.