appenzeller

Appenzeller er en sveitsisk halvfast kittmodnet ost som tilvirkes av 58 lokale meierier i det nordøstlige Sveits, nærmere bestemt i halvkantonene Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden samt i deler av kantonene St. Gallen og Thurgau og med dokumentert historie 700 år tilbake.

Faktaboks

Uttale
appenzˈell

Osten tilvirkes av rå kumelk som er delvis skummet. Ostemassen varmes opp til omkring 40 grader og presses, før den senkes i saltbad og settes til modning. I løpet av modningstiden vaskes den regelmessig med en lake av urter og salt.

Appenzeller kommer i tre varianter: Classic, med minimum tre måneders lagring; Surchoix, som lagres fire til seks måneder; og Extra, med minimum seks måneders lagring. Osten har form som hjul med diameter mellom 30 og 33 cm og syv til ni cm høyde. Vekten per ost er mellom 6,4 og 7,4 kg. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 48 prosent.

Appenzeller har en lett krydret smak som blir mer markant med økt modning. Osten har strågul farge, mens skorpen gjerne er blekgul til rødbrun. En variant som kalles Alpenzeller, ystes kun på setrene om sommeren og lagres minimum ti uker. Den tilsvarer betegnelsen Alpage for oster fra andre deler av Alpene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg