Nattverden

Apostel. Kristus med de tolv apostlene under nattverdsmåltidet. Malt av Giovanni Baronzio på midten av 1300-tallet. Galleria Nazionale, Urbino.

Nattverden
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Ansgar

Ansgar misjonerte i Sverige og Danmark i vikingtiden. Han kalles «Nordens apostel» og regnes som den første kristne misjonæren i Norden.

Av .

Paulus døpes av Ananias. Cappella Palatina, Palermo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Apostel er i kristendommen hver av de tolv menn Jesus valgte til å forkynne evangeliet i verden, de tolv disiplene, og i tillegg Paulus. Ordet brukes også om en person som opptrer som den første forkynneren av kristendommen i et land. I overført betydning brukes apostel om en person som kjemper for en sak, et ideal eller lignende.

Faktaboks

Uttale
apˈostel
Etymologi
av gresk ‘utsending’

I Det nye testamentet

I Det nye testamentet brukes apostel om utsendinger av forskjellig art. En gang brukes apostel om Jesus som Guds utsending (Hebreerbrevet kapittel 3, vers 1), et par ganger om utsendinger, sendebud (Filipperbrevet kapittel 2, vers 25 og andre Korinterbrev, kapittel 8, vers 23), men i regelen om Jesu sendebud med autoritet fra ham.

Innenfor denne siste betydningen brukes apostel på to skarpt atskilte måter: ordet brukes dels om alle kristne misjonærer (for eksempel Apostlenes gjerninger kapittel 14, vers 4, Romerbrevet kapittel 16, vers 7), dels utelukkende om apostelkollegiet, de tolv apostler (disipler).

Hertil kommer at Paulus med særlig ettertrykk gjør krav på å være Kristi apostel, «kalt til apostel», «hedningens apostel».

De tolv apostlene

Tidlig på 100-tallet døde den videre språkbruken ut, og apostel ble bare brukt om de som Jesus hadde valgt ut, og om Paulus, som Gud ifølge kapittel 1 i Galaterbrevet og kapittel 9 i første Korinterbrev i nåde hadde stilt ved deres side.

Misjonær

Den første eller viktigste kristne misjonæren i et område kalles gjerne apostel. For eksempel kalles den tyskfødte misjonæren Ansgar (801–865), som regnes som den første kristne misjonæren i Norden, «Nordens apostel».

Eksempler

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg