Apomixis, utvikling til normalt avkom uten at det på forhånd skjer en sammensmeltning av kjønnsceller. Ren vegetativ formering (ved knoppskyting, rot- eller stengel-utløpere, luftknoller) kalles av og til vegetativ apomixis. Fenomenet er kjent i de fleste plante- og dyregrupper, men ikke hos virveldyr.

Apomixis forekommer i flere former. Ved partenogenese, såkalt jomfrufødsel, utvikler eggcellen seg uten befruktning.

Apogami er en form for apomixis der det ikke blir dannet noen kjønnsceller. Avkommet utvikles fra en somatisk celle (kroppscelle) i den kjønnete generasjonen. Dette er sikkert påvist hos bregner.

Apospori er en form for apomixis der den kjønnete generasjonen dannes fra den ukjønnete uten forutgående sporedannelse. En somatisk celle i sporofyttens vev utvikler seg direkte til kjønnsgenerasjonen eller til et embryo. Kjent hos bregner og enkelte frøplanter, f.eks. hos sveve, hvor en somatisk celle i frøemnet utvikler seg til kimsekk, og som dermed får en diploid eggcelle som utvikler seg til et embryo uten befruktning.

I likhet med vanlig vegetativ formering, fører ikke apomiktisk formering til nye kombinasjoner av egenskaper, slik kjønnet formering gjør. Hos planteslekter der kjønnet formering forekommer ved siden av apomiktisk (sveve, løvetann) fører apomixis til at mutanter og hybrider blir formert opp til individrike populasjoner. Dette er forklaringen på det store antallet underarter og varieteter innen disse slektene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.