Ekte aper har øynene rettet fremover. Dette gir overlappende synsfelt og dermed dybdesyn. De er ofte hårløse i ansiktet, men kan også ha spektakulær behåring, som denne brazzamarekatten, som hører hjemme i Sentral-Afrika.
.
Lisens: Brukerspesifisert

Aper er en gruppe primater som omfatter vestaper, østaper og menneskeaper, inkludert mennesker. Aper er en svært mangfoldig gruppe både når det gjelder utseende og levevis. På fagspråket kalles gruppen for ekte aper.

Faktaboks

Etymologi

tørrneser

Også kjent som
Anthropoidea
Vitenskapelig navn
Haplorhini
Beskrevet av
Mary Agard Pocock, 1918

Beskrivelse

Mange aper bruker redskaper for å skaffe seg mat. Dette er adferd som krever læring. Her er en ung kapusinerape som øver på å knekke nøtter med stein. Den bor i en nasjonalpark i Brasil.
.

Aper har lang kropp og rundt hode. Vanligvis er armene lengre enn kroppen og bena. Ansiktet er som regel hårløst. Nesen er tørr, i motsetning til hos halvaper som har våt nese (som en hund eller katt). Aper har store hjerner i forhold til andre pattedyr på samme størrelse, og dermed har de også stor hodeskalle.

Den minste arten er dvergsilkeape, som veier i overkant av 100 gram. Den største er gorilla. En stor gorilla kan veie 200 kilo (uten å være overvektig).

Øyne

Øynene sitter foran i hodet og er plassert inne i øyehuler av ben. Mange arter har tydelig utstående øyenbrynsbuer. Noen aper, for eksempel bavianer, har utstående snute. Den er imidlertid aldri så stor at den kommer i veien for synsfeltet. Dette gjør at apene kan ha overlappende syn mellom øynene (fiksere begge øyne på samme punkt) og dermed ha dybdesyn (det vil si at de kan se tredimensjonalt). De har også fargesyn.

Bevegelig hals gjør at aper kan snu på hodet for å se til sidene.

Hender og føtter

I motsetning til andre marekatter er husarapen tilpasset et liv på bakken. Den løper på alle fire og er den raskeste av alle primater. Den er utbredt i Sahelregionen i Afrika.

.

Aper har hender, og ofte føtter, som kan gripe rundt greiner. Dette er mulig fordi tommelen er stilt mot de andre fire fingrene. Tuppene på fingre og tær beskyttes av flate negler (bortsett fra marmosetter som har spisse klør, og bortsett fra stortåneglen som er flat). Huden på innsiden av hendene og under føttene er hårløs med mønster som er unikt for hvert dyr (som fingeravtrykk).

Hale

Krabbemakak er en av få aper som svømmer. Den lever i mangrove og sump i Sørøst-Asia. Den finnes også i områder som er bebodd av mennesker. Det har den gjort i flere tusen år og regnes derfor som en synantrop. Krabbemakak har den lengste halen i forhold til kroppen av alle aper.
.

Mange aper har lang hale, for eksempel marekatter og kolobusaper. Vestaper kan bruke halen til å gripe med. Menneskeaper som sjimpanser og orangutanger mangler hale. Den lengste halen i forhold til kroppen finner man hos krabbemakaken (som også kalles langhalemakak). Den eneste apen, utenom menneskeapene, som mangler hale er berbermakak. Bavianer har ganske lang hale, mens den er kort hos drill og mandrill.

Pels og hud

Mandrill
Mandrillhannen er at av de mest fargerike pattedyrene som finnes.
Av /Shutterstock.

Pelsen til de ekte apene kan variere mye i både lengde, bløthet og farge. De er hårløse i ansiktet, i hvert fall rundt øynene, men kan ha spektakulære barter og skjegg. Pelsen til primater kan være veldig fargerik. Også huden i ansiktet og rundt kjønnsorganene (genitaliene) kan ha sterke farger. For eksempel har en del arter blå testikler. Mandrillen er et av de mest fargerike av alle pattedyr.

Levevis

Geladaer lever i store flokker i høylandet i Etiopia. De spiser hovedsakelig gress. Den lange pelsen beskytter mot kulde. Geladaer ligner bavianer, men tilhører en egen slekt.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

De aller fleste aper lever i områder med tropisk og subtropisk klima. De fleste lever i skog. Alle kan klatre, men de største artene som gorillaer og sjimpanser tilbringer mye av tiden på bakken. Bavianer og husaraper har tilpasset seg et liv i åpne landskap. Gelada lever i bratte fjell. Japansk makak (også kalt snøape) kan finnes i kalde fjellområder der den bader i varme kilder for å overleve.

I tillegg til mennesket er neseaper og krabbemakaker gode svømmere.

Næring

Aper kan spise mye forskjellig, men de fleste artene spiser mest planter. Noen er, som mennesker, altetende, mens andre er sterkt spesialiserte. Ett eksempel er geladaen, som spiser gress, og et annet er østgorillaen, som spiser bambus. Noen leter på bakken etter for eksempel røtter og gress, mens andre samler blader og frukt oppe i trærne. Særlig de mindre artene spiser mye insekter. Noen få arter som sjimpanser, bavianer og noen kapusineraper jakter og spiser andre pattedyr.

De aller fleste ekte aper er dagaktive. Et unntak er nattapen som lever i Andesfjellene.

Kommunikasjon

De fleste aper er sosiale og lever ofte sammen i store flokker som består av mange familier. De kommuniserer med hverandre med lukter, lyder, bevegelser, mimikk og berøring. Det er for eksempel vanlig at aper steller hverandres pels. Apene bruker mange forskjellige lyder som har ulik betydning. For arter som lever høyt oppe i trærne er lyd spesielt viktig. Brølaper har høyere volum enn noe annet landdyr. Menneskeaper kan bruke tegnspråk, for eksempel som navn på ulike individer i flokken. Mennesker er den eneste arten som har skriftspråk. Noen mennesker behersker flere språk (polyglotter), de fleste lærer seg ett eller to.

Formering

Ekte aper får få unger i forhold til de fleste andre pattedyr. Det vanligste er én unge per kull. Noen av de mindre artene kan få flere. Ungene er avhengige av moren lenge etter fødselen. De trenger å lære å mestre avansert adferd før de kan klare seg selv.

Kultur

Spedbarn
Mennesket, Homo sapiens, har oppreist gange, stor hjerne, og lang barndom. Videre har mennesket evne til abstrakt tenkning, kumulativ kultur, og sosial organisering ofte basert rundt familie. På grunn av hjernens raske vekst og hodets størrelse må menneskefosteret, for å kunne passere gjennom den kvinnelige bekkenåpningen, fødes på et forholdsvis lite utviklet stadium.
Spedbarn
Av /Shutterstock.

Mange aper er kjent for å bruke redskaper for å løse ulike oppgaver. Det er gjerne i forbindelse med tilgjengeliggjøring av mat og vann. De lærer av hverandre hvordan de gjør dette. Hvis et individ for eksempel finner på en ny måte å åpne nøtter med stein på, vil dette raskt spre seg til hele flokken. At aper utveksler kunnskap seg imellom regnes som kultur. For mennesker kan begrepet kultur ha mange ulike betydninger.

Utbredelse

Ape i Zambia.
Vervetaper er utbredt fra Afrikas Horn til Sør-Afrika. Det er også en bestand i Karibia som stammer fra kolonitiden.
Ape i Zambia.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Vestaper

Vestaper er utbredt fra Yucatán-halvøya i Mexico i nord og nedover det søramerikanske kontinentet øst langs Andesfjellene til nordlige deler av Argentina.

Østaper

Østaper bor i Afrika, hovedsakelig sør for Sahara. I tillegg er det en stripe på toppen av Nord-Afrika der det finnes berberaber, som også har en bestand på Gibraltar i Europa. Det finnes hamadryasbavianer sør på Den arabiske halvøy. Østaper er videre utbredt i Asia i Japan (unntatt Hokkaido) i nord.

I den karibiske øystaten St. Kitts og Nevis har det bodd vervetaper siden den britiske koloniseringen på 1600-tallet.

Menneskeaper

Gibboner og orangutanger er knyttet til Asia, mens gorillaer, dvergsjimpanser og gorillaer bor i Afrika. Mennesker lever i alle verdensdeler.

Systematikk

Gibboner er menneskeaper, men tilhører en annen familie enn mennesker og de andre store menneskeapene. Denne arten, sølvgibbon, finnes bare på den indonesiske øya Java. Arten er truet.
.

I biologisk systematikk deles primatene i to grupper: aper og halvaper. Fagfolk bruker betegnelsen ekte aper i stedet for aper.

Det finnes mer enn 300 arter av ekte aper. Alle ekte aper tilhører underordenen Haplorhini, som også omfatter infraordenen Tarsiiformes (spøkelsesaper), men plasseringen av denne gruppen er omdiskutert.

Ekte aper deles inn i to infraordener:

  • Platyrrhini – vestaper
  • Catarrhini – som består av overfamiliene østaper (Cercopithecoidea) og menneskeaper (Homonidea)

Truede arter

Flertallet av artene i gruppen ekte aper er truet med utryddelse ifølge verdens naturvernunion (IUCN). Habitatødeleggelse som følge av menneskelig aktivitet er den største trusselen for de fleste. Ulovlig jakt for kjøtt (bushmeat) er også et økende problem.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Redmond, Ian (2011). The Primate Family Tree: The Amazing Diversity of Our Closest Relatives. Firefly Books.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Haplorhini

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg