apeneve

Apeneven er en dekorativ og stor stoppknute som brukes til permanente formål

Apeneve på Christian Radich
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Apeneve
Av /Handverk.

Artikkelstart

Apeneve er en knute i stoppknutefamilien. Apeneven er dekorativ og svært nyttig som kastelineknop. Det tar langt tid å lage en god apeneve, så den er mest egnet til permanente løsninger.

Faktaboks

Også kjent som

Kastelineknop

Engelsk: Monkey`s Fist

ABoK: 542

Bruksområde

Apeneven er lite typisk som knute ettersom den er tidkrevende å lage. Den brukes som stoppknute der det trengs en stor permanent stopper. Primærbruken er likevel som en stor knute og vekt i enden av en kasteline. Slike liner er viktige på større fartøy der trossene er for tunge til selv å kastes, men de er også hendig på mindre båter. Med en god kasteline når man betydelig lengre (10–20 meter) enn ved kun å kaste et vanlig fortøyningstau.

Oppbygning

Apeneven benytter seg av både friksjon og beknip.

Som knop for kasteline trenger apeneven ekstra vekt og må slås rundt noe passende tungt, slik som en liten gummiball. Tradisjonelle løsninger er å bruke en pose med blyhagl, en stor mutter eller et blysøkke. Dette blir fine, tunge apenever som kan kastes svært langt, men er farlige for den som skal ta imot på kaia. Den ideelle kombi-apeneven til sjøs er en som er tung nok til å kastes langt, myk nok til ikke å ta livet av folk og lett nok til at den så vidt flyter.

Hvordan slå apeneve

Apeneven er tidkrevende men forbausende lett og logisk å slå. Surr passende antall (typisk tre til fem) surringer én vei, skift retning og surr like mange tørn på tvers, endre retning og tre over den ene og under den andre av de tidligere surringene. Det må gjøres en god jobb å samse apeneven symmetrisk sammen. Avslutt med å binde eller spleise tamp og faste part sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg