anyon

Artikkelstart

Et anyon er en type kvantefysisk (kvasi-) partikkel som opptrer i todimensjonale systemer. I tre dimensjoner kan elementærpartikler (og partikler bygd opp av slike) deles inn i to typer partikler, fermioner og bosoner, som har hver sine statistiske egenskaper. I to dimensjoner kan kan partikler ha kvanteegenskaper som er mer generelle enn disse to typene. Anyoner er slike todimensjonale partikler med generell kvantestatistikk.

Faktaboks

Uttale
anyˈon

Teoretisk bakgrunn

I 1977 viste de norske fysikerne Jon Magne Leinaas og Jan Myrheim at partikler som beveger seg i to dimensjoner, for eksempel et plan, kan ha en mer generell, fraksjonell kvantestatistikk, der fermioner og bosoner er spesialtilfeller.

Det er stor enighet om at kvantehalleffekt kan forklares ved hjelp av eksitasjoner av kvasipartikler som er anyoner. En har også spekulert på om anyoner kan forklare superleding ved temperaturer omkring for eksempel 100 grader over det absolutte nullpunkt. Men dette er det foreløpig ikke holdepunkt for.

Eksperimenter

I 2020 ble det presentert to eksperimenter som det blir hevda kan forklares ved hjelp av anyon. Det ene beskriver et eksperimentelt oppsett av et kvantehall-system der eksitasjoner kolliderer på en slik måte at statistikken til disse kan identifiseres. Resultatet presenteres som en direkte påvisning av anyon-statistikk i et todimesjonalt system. Det andre eksperimentet presenteres som direkte påvisning av anyonisk ombytte-statistikk, det vil si ved å studere effekten av anyoner som sirkulerer om hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg